За денонощие: Туристите по родното море изпиват по два басейна с алкохол!

Любопитно
17:44 - 24 Август 2021
3606
За денонощие: Туристите по родното море изпиват по два басейна с алкохол!

Туристите по Черноморието за денонощие изпиват количество алкохол, колкото два басейна с олимпийски размери! В средата на август курортите на юг са пълни с хора, а стотици хиляди летовници консумират предимно алкохол. Бирата и спиртните напитки се продават като топъл хляб.

Най-голямо е изпитото количество бира на плажа и след него. Точна статистика за космическите количества алкохол, които се изпиват по морето, няма, а и не може да се направи такава.

По приблизителни сметки, които са направени на база брой почиващи туристи, сочат, че по Южното Черноморие всеки ден се изпива поне един средно голям басейн с алкохол.

Цифрите може да са стряскащи, но значитално са намалени в сравнение с минали години. Преди COVID-кризата такова количество алкохол се изпиваше само за ден и то само в Слънчев бряг, а сега същото количество е за цялото Южно Черноморие.

Тази разлика идва от отсъствието на чуждите туристи, които идваха на „алкохолен туризъм“ у нас и консумираха предимно твърдо гориво.

За разлика от тях българите пият значително по-малко или поне не се наливат до безпаметност. Родните турсти, които са основната част от почиващите по морето този сезон, не взимат участие и в добре известните организирани запои, наречени Bar Crowl. Затова и потреблението на алкохол, особено твърд, е спаднало чувствително, твърдят запознати.

Стойностите на всекидневно изпитото си остават рекордни. Дори и най-порядъчните туристи си позволяват аперитив на вечеря, а много от тях дори и по два. Това означава, че средно на човек се пада минимум по 100-200 грама твърд алкохол, а бирите се броят отделно.

В морските курорти по неписано правило открай време най-много се пие бира, на второ място са водката и уискито. Бирата продължава да държи първото място. Забелязва се, че след COVID кризата водката и уискито отстъпиха второто място на ракията. Това отново е свързано с променения профил на туристите.

Българите безспорно предпочитат ракията в комплект със салата пред всичко останало.

Обществена тайна е, че в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг пиенето отдавна се е превърнало в масов спорт. Там рядко ходят туристи, които са въздържатели. Това правило важи и след COVID кризата. През последните десетилетия курорта се сдоби със световна слава и стана меката на алкохолния туризъм.

В момента по Южното Черноморие почиват над 300 000 души. Цифрите показват, че ако всеки турист изпива дневно по една стограмка аперитив и по една бира, то дневно се харчат по 180 тона алкохол. Повечето почиващи консумират поне двойно, особено когато питиетата са ол инклузив и никой не им брои чашките. Встрани от всякаква статистика остава тихото пиянстване по хотелските стаи в стил „битов алкохолизъм”.