За какво ни е МВР, като имаме Лоренцо на Софи?

Как да очакваме да разследват компютърни престъпления от хора, които не могат да напишат един акт за превишена скорост?

Коментар
20:00 - 27 Май 2024
22556
За какво ни е МВР, като имаме Лоренцо на Софи?

Покойният проф. Чирков продава хапчета за прочистване на артериите, дует „Ритон“ рекламира добавки срещу високо кръвно, Натали Трифонова пробутва цярове за болящи колена. Хиляди дебилни фейкове с лицата и телата на известни личности от Румен Радев, до Лили Иванова обикалят сайтове, билборди и социални мрежи. А от тази седмица имаме и първия разкрит измамник. Само че го пипна не МВР, а Лоренцо.

Да, същият този Лоренцо, синчето на Софи Маринова, ромчето с марихуаната дето едвам избута 8-и клас. Намерил младежът няколко момчета „на ти“ с компютрите, проследили адресите и метаданните и хоп – уловили някакъв тарикат, дето предлага за по 2 бона измислени ВИП карти за участия на Софка.

В същото време родната полиция не може да улови нищо по-различно от шизоиден клошар, който е запалил „Син Сити“ с поредния фас, или е потрошил кръста на патриарх Неофит. Ако става дума за престъпление, в чието извършване е включено устройство по-сложно от електронен калкулатор или компас, не ги търсете. Те още снемат отпечатъци с пудра и разглеждат следи в калта с увеличително стъкло.

Едва ли ще издам някаква класифицирана информация, ако намекна, че качеството на състава на служителите в МВР - основно на полицаите, що се отнася до технически и дигитални умения, е някъде към абсолютната нула. Това е повече от логичен резултат от навлизането в системата на все повече ниско интелигентни хора, някак отсявани по физическа и психическа пригодност.

Не липсват примери за това как МВР практически умишлено отхвърля кандидатите с висока интелигентност или твърде качествено образование и развити умения. На фона на това изобилстват примерите за това как се приемат функционално неграмотни хора и дори такива, които имат връзки или директно произхождат от средите на престъпния контингент като полицайката Симона с очилата за празнене.

Как да очакваме да разследват компютърни престъпления от хора, които не могат да напишат един акт за превишена скорост и без подкуп дори, а само от чиста простотия спасяват джигитите? Ежегодно над 300 пътни нарушители минават тънко, тъй като съдът отменя идиотски и неграмотно съставените им актове.

Униформените непрекъснато допускат правописни и технически грешки при изготвянето на глобите. Редовно бъркат изписването на регистрационния номер на автомобила или на конкретните алинеи от Закона за движение по пътищата, въз основа на които се порицава шофьорът. Не са редки случаите, когато дори името му е сбъркано, а даже и това на полицая.

Вярно, имахме един Явор Колев с неговите бели хакери, но и той премина в частния сектор. Освен след сътресенията в „Лев Инс“ да се опитаме да го върнем на държавна работа. Не за друго, ами за пред хората да хванем някой интернет измамник, че Лоренцо води с един на нула на целия личен състав на вътрешното министерство от 61 160 човека.

Иначе, браво на момчето, че е намерило начин да защити майка си. Остава да действаме на неговия принцип и да създадем доброволни отряди за лов на мошеници в мрежата. Че полицаите ни и с чип от Илон Мъск в тиквите няма да се оправят.