За какво се разбраха Путин и Ердоган (ОБЗОР)

Топли отношения между държавните глави доведоха до нови договорки по стратегически въпроси

Новини
23:00 - 08 Април 2019
2377
За какво се разбраха Путин и Ердоган (ОБЗОР)

Ключовата среща между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган мина под знака на "Големия шлем" енергийни проекти и визовия режим между двете страни. Световните анализатори подчертават, че в разгара на споровете около местните избори в Турция и исканията за касиране на вота в редица големи общини, Ердоган успява да закотви позициите си и дори да дръпне нагоре личния си рейтинг с визитата в Москва и постигнатите договорки там.

Руският президент нарече изграждането на АЕЦ "Акую" един от ключовите проекти между страните в енергийния сектор. Според него стартирането на първия блок на станцията е насрочено за 2023 г., за стогодишнината на Република Турция. "На този етап е необходимо да се привлекат допълнителни средства и да се сключат съответни споразумения с потенциални турски инвеститори. И такива потенциални инвеститори има", каза Путин. Президентът обърна внимание и на подготовката за пускането на газопровода "Турски поток", като отбеляза, че е необходимо да се завърши изграждането на приемателен терминал на черноморското крайбрежие на Турция, за да може газопроводът да работи още през тази година.

Ердоган пък заяви, че сухопътната част на "Турски поток" ще бъде построена съвсем скоро. 

Путин говори и за планове за разширяване на търговията между Русия и Турция. Той изрази мнение, че това може да допринесе за премахването на съществуващите ограничения. "Активизирането на инвестиционното сътрудничество ще допринесе за стартирането на нови съвместни проекти в различни сектори на икономиката: в промишлеността, металургията, селското стопанство, високотехнологичния сектор", предвиди той. И напомни, че двете страни са ключови търговско-инвестиционни партньори. По думите му двустранната търговия миналата година е нараснала с почти 16% и е надвишила 25,5 млрд. долара, а обемът на взаимните инвестиции е около 20 млрд. долара.

Руският президент не пропусна да обсъди с Ердоган и необходимостта от засилване на сътрудничеството във военната сфера. "На първо място, ние говорим за завършване на договора за доставка на ракетни системи С-400, но освен тях има и други проекти за доставка на военна продукция в Турция", отбеляза той. 

Лидерите на държавите обсъдиха и перспективите за пълно премахване на визовия режим между страните. Според Путин това ще бъде възможно след решаване на сирийския проблем. Досега президентите на Русия и Турция успяха да постигнат споразумение, според което притежателите на служебни паспорти да пътуват от Турция до Русия без визи.