За катастрофата в Бургас е задържан сирийски гражданин, друг се издирва

Демерджиев поиска оставката на зам.-директор на "Гранична полиция"

Новини
11:09 - 25 Август 2022
2265
За катастрофата в Бургас е задържан сирийски гражданин, друг се издирва

Сирийски гражданин, който пребивава у нас със статут на хуманитарна закрила е задържан за участие в превоза на нелегалните мигранти от автобуса, който уби двама полицаи в Бургас. Друг сирийски гражданин се издирва, съобщи на брифинг директорът на ОД МВР Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. И двамата са били настанени в центъра в Харманли.

Загиналите полицаи са от Първо районно управление в града. Единият е бил командир на управление, на 43 години, с 18 години стаж в системата на МВР. Вторият загинал е на 31 години, със седем години стаж.

Ще бъде назначена тройна автотехническа експертиза, а за извършването ѝ е привлечен един от най-опитните специалисти у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Според служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отговорност за случилото се носят и служители на "Гранична полиция". Затова той поиска оставката на заместник-директора на "Гранична полиция" Деян Моллов, който е бил пряко натоварен с действията срещу мигрантския натиск.

"Основна причина за този инцидент е недокрай прецизно изпълнение на задачите от органите на реда на "Гранична полиция", защото не е била задача на полицаите в Бургас да спират автобуса. Това е трябвало да направят още преди това служителите на "Гранична полиция". Така че аз очаквам до края на деня оставката на господин Моллов. Горещо се надявам, че той сам ще направи това и ще оцени причините.", каза Демерджиев.
Двама полицаи загинаха в тежка катастрофа в Бургас. Тази сутрин автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията.

"Деликатното е, че в този автобус са се возили 47 души, включително жени и деца, което ограничава действията на органите на реда, за да запази живота им. За съжаление, в опит да не се рискува живота на пътуващите в автобуса, това струва живота на двамата полицаи", допълни Демерджиев.
Според него шофьорът умишлено е прегазил полицейския патрул. Автобусът е на хасковска фирма, бракуван е и не би трябвало да бъде в движение.

Бежанците са влезли в страната от горист район край Малко Търново, който е труден за контролиране. Предстои там да бъде инсталирана допълнителна техника.

Двама полицаи загинаха в тежка катастрофа в Бургас. Тази сутрин автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията.

Автобусът, в който са били превозвани нелегално мигрантите, е бил продаден наскоро от автокъща в Харманли.

Автобусът е обявен за продажба преди повече от месец. В обявата е описано, че той е в отлично техническо състояние, има само няколко замъглени странични стъкла. 

Това показва справка на NOVA в сайтове за продажба на употребявани автомобили. 

Собственикът на автокъщата не е дал информация.

Около 5 часа тази сутрин при преследване на автобус, пълен с мигранти, загинаха двама полицаи. Най-веорятно е имало гонка. В превозното средство е имало 48 бежанци, които не са пострадали. Те ще бъдат извозени до най-близкия арест, за да бъдат разпитани с двама преводачи.

По информация автобусът е с фалшиви нидерландски номера.