За пръв път: Трансплантираха бъбрек от донор със СПИН

Между 500 до 600 серопозитивни в САЩ могат да даряват органи всяка година

Новини
17:43 - 28 Март 2019
978
За пръв път: Трансплантираха бъбрек от донор със СПИН

Бъбрекът на 35-годишна жена, носителка на вируса на СПИН, беше присаден на друга серопозитивна пациентка, съобщиха от американската болница „Джонс Хопкинс” в град Балтимор, предаде Франс прес.

Това се случва за пръв път в САЩ. Операцията е била извършена в понеделник и донорката, 35-годишната Нина Мартинес, ще участва днес в пресконференция по този повод.

Първоначално г-жа Мартинес възнамерявала да дари бъбрека си на свой приятел, но след като той се споминал, тя решила с нейния орган да се сдобие анонимен реципиент. Преди се считаше, че е прекалено опасно да се остави човек, заразен с ХИВ вируса, да остане само с един бъбрек. Решението на лекарите да извършат операцията говори за доверието, което те имат, в съвременните антиретровирусни лекарства, които позволяват на болните да живеят нормален или почти нормален живот.

По думите на лекарката Дори Сегев от болницата „Джонс Хопкинс” от 500 до 600 серопозитивни хора могат да даряват органи всяка година в САЩ. В същото време хиляди серопозитивни умират, в очакване да получат трансплантация. Досега само органи, взети от починали серопозитивни, можеше да подлежат на присаждане.
Реципиентката на бъбрека ще трябва да взима антиретровирусни лекарства, досущ като донорката Нина Мартинес.