За пръв път в историята: Показаха снимка на черната дупка

Уникалната фотография беше представена едновременно на шест пресконференции по цял свят

Любопитно
17:39 - 10 Април 2019
3107
За пръв път в историята: Показаха снимка на черната дупка

Учени за пръв път в историята представиха изображение на черна дупка - космически обект, разположен в галактиката М87, на разстояние 53,5 милиона светлинни години от Земята, предадоха световните агенции. Данните бяха публикувани по време на пресконференция, която беше предавана от Националната научна фондация на САЩ.

Изображението е било получено в рамките на проекта "Event Horizon Telescope" , който обединява радиотелескопи от цял свят, в това число и от САЩ, Мексико, Чили, Испания и Франция.

Проектът бешe създаден за изследването на две свръхмасивни черни дупки. Sagittarius Ax, в центъра на Млечния път на разстояние от 26 хиляди светлинни години от Земята и обектът в центъра на галактиката М87 (известна и като Virgo A), отдалечен от Земята на разстояние от 53,5 милиона светлинни години.

Предполага се, че Sagittarius Ax e с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. А обектът от галактиката М87 е с маса между 3,5 и 7,2 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Наблюденията са били извършени през април 2017 година, но за обработването на получените данни са били необходими две години

Днес и Европейската комисия представи първата в историята снимка на черна дупка. Тя е заснета от телескоп с показателното име Event Horizon (Хоризонт на събитията) в рамките на международно научно сътрудничество с участието на учени, финансирани от ЕС. Това важно откритие дава нагледно доказателство за съществуването на черните дупки и представлява сериозна крачка напред за съвременната наука.

Наблюдение на черна дупка се извършва за първи път в историята. То е резултат от широкомащабното международно сътрудничество по проекта Event Horizon Telescope (EHT), в който ключова роля имат изследователи, финансирани от ЕС. Това голямо научно постижение бележи прелом в нашето разбиране за черните дупки, потвърждава предвижданията на Айнщайновата обща теория на относителността и разкрива нови възможности за изследване на нашата Вселена.

Първата успешна снимка на черна дупка беше представена днес едновременно на шест пресконференции по цял свят. Комисарят по въпросите на изследванията, науката и иновациите Карлош Моедаш заяви: "Науката неведнъж е черпила вдъхновение от фантастиката. Черните дупки са загадка, която отдавна вълнува нашето въображение. Благодарение на приноса на европейските учени днес тяхното съществуване вече не е само теоретична концепция. Това фантастично откритие отново доказва, че чрез съвместна работа с партньори от цял свят непредставимото може да стане действителност и нашето познание да се устреми към нови хоризонти."


Черните дупки са изключително плътни космически обекти с невероятна маса на много малко пространство. Те влияят на околността си по екстремен начин, като изкривяват пространство-времето и нагряват до свръхвисоки температури всяка материя, която попадне в тях. Направената снимка показва черната дупка в центъра на галактиката Месие 87, която се намира в съзвездието Дева. Тази черна дупка отстои на 55 милиона светлинни години от Земята и масата й е 6,5 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето. 

За да може да се наблюдава пряко непосредствената околност на черната дупка, в рамките на проекта Event Horizon Telescope трябваше да се свържат в мрежа осем телескопа по целия свят. Те са разположени на труднодостъпни места с голяма надморска височина - от Сиера Невада в Испания, през вулкани на Хавайските острови и в Мексико и планини в Аризона, до чилийската пустиня Атакама и Антарктика. В този впечатляващ международен проект участват над 200 изследователи от Европа, Северна и Южна Америка и Източна Азия.

Отдавна се правят опити да бъде заснета черна дупка, създадени са и немалко модели на черна дупка. На въпросната черна дупка са посветени 6 статии в списание "Астрофизикъл джърнъл летърс". Те са плод на работата на около 200 експерти и над 60 научни организации. Макар да се говори за черни дупки от 18-и век, нито един телескоп не бе успял да наблюдава, нито да заснеме черна дупка. "Не бях и помислял да видя приживе черна дупка", увери астрофизикът и автор на първата цифрова симулация на черна дупка през 1979 г. Жан-Пиер Люмине от Френския център за научни изследвания.