За Сърбия Косово не спазва международните споразумения

Балкани
21:37 - 17 Септември 2024
557
За Сърбия Косово не спазва международните споразумения

Споразумението от Брюксел е останало мъртва буква поради неизпълнението на ангажиментите на Прищина. 11 години след подписването на споразумението общността на сръбските общини все още съществува не е формирана в Косово и Метохия.

Това заяви във вторник в Берлин сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич, цитиран от ТанЮг.  

Дачич отговори на изявление на вътрешния министър на Прищина.

В обръщение към министерска среща на Берлинския процес Дачич опроверга твърденията, че Косово е фаворит в изпълнението на международните споразумения и сериозен партньор в борбата с престъпността и незаконната миграция.

Дачич отбеляза, че Берлинският процес е резултат от положителната атмосфера, създадена в диалога Белград-Прищина с подписването на Брюкселското споразумение през 2013 г., се казва в официално изявление.

"Аз подписах това споразумение от името на Сърбия, Хашим Тачи го подписа от името на Прищина и Катрин Аштън го подписа от името на Европейския съюз (ЕС), с пряката подкрепа на тогавашния германски канцлер Ангела Меркел и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Трябва да кажа че десет години след стартирането на Берлинския процес и 11 години след Брюкселското споразумение не мога да се съглася с това твърдение. Бих казал, че ситуацията е напълно противоположна на това, което чух от представителя на Прищина - че "Косово" е фаворит в прилагането на реформи", каза Дачич.

Брюкселското споразумение си остава мъртва буква, а Прищина не само отказа да го приложи, но и всява ужас сред сърбите, каза Дачич.

"Единадесет години по-късно Общност на сръбските общини - гарантирана от ЕС, Ангела Меркел и Хилари Клинтън - не е сформирана. Но специалната полиция е изпратена в северната част на Косово и Метохия, населена изключително със сърби. Това не е разрешено по споразумение с НАТО, сключено, когато Хасим Тачи, Катрин Аштън и аз бяхме в щаба на НАТО. На север няма сръбски полицаи, няма и сръбски съдии или прокурори, но има арести на сърби и има. забрана на сръбски стоки и експулсиране на сръбските институции и власти", каза Дачич.