За жените няма жал, но за конете има: Дисквалифицираха състезатели заради тормоз над животните

Отново се повдига въпросът дали конният спорт трябва да бъде изваден от олимпийските дисциплини

Спорт
09:50 - 03 Август 2024
2540
За жените няма жал, но за конете има: Дисквалифицираха състезатели заради тормоз над животните

Вече трима ездачи са дисквалифицирани за жестоко отношение към конете, надигна се вълна от обществено недоволство срещу насилниците, а на този фон все повече стават призивите конният спорт да бъде изваден от олимпийската програма, предава СЕГА.

Всичко тръгна от едно видео, започващо с предупреждение: "Някои зрители може да сметнат следните кадри за тревожни." Следва звук от плющене и се виждат кадри, на които трикратната олимпийска шампионка по обездка Шарлот Дюжарден тренира кон и ездач, като шибва животното с камшика си над 20 пъти за една минута.

Клипът е заснет преди няколко години, на треньорска сесия, проведена от британката Дюжарден в частни конюшни, но кадрите бяха разпространени в началото на миналата седмица заедно с официална жалба. И "златното момиче" на обездката получи забрана да участва в Париж 2024 на фона на обществено недоволство и предстоящо разследване от световната федерация по конен спорт (FEI ).

В изявление 39-годишната Дюжарден заяви, че е "дълбоко засрамена" и "искрено съжалява", добавяйки: "Случилото се е напълно нехарактерно и не отразява начина, по който как тренирам конете или учениците си."

Други известни ездачи веднага осъдиха публично осъдиха нейните методи, а сънародникът ѝ Том Макюън - олимпийски шампион по прескачане на препятствия от Токио 2020, а вече и в Париж 2024, каза пред медиите: "На 110% сме за хуманно отношение към конете."

Но скандалът, придружен от пресни подозрения за малтретиране на животни по време на игрите във френската столица, буди скептицизъм към думите му и подновии дебата дали да има конен спорт в олимпийската програма.

Дни след скандала с Дюжарден австрийският ездач Макс Кюнер (трети в света по прескачане на препятствия) бе обвинен в малтретиране на еднокопитни, с твърдението, че е ударил с прът през краката кон през май 2023 г. По случая започна разследване.

Бразилецът Карлос Паро пък получи официално предупреждение за причиняване на "ненужен дискомфорт" на коня, след като във FEI бяха изпратени негови снимки, на които се вижда, как стиска врата на коня, затруднявайки дишането му при забранено тренировъчно движение, наречено "rollkur".

Серията продължи и в Париж 2024, където вече на място има дисквалифицирани състезатели за тормоз над коне.

Във вторник олимпийският дебют на Маркъс Орлоб (САЩ) беше прекратен по средата заради кръв по крака на коня му, което той отдаде на случайно почукване. По-рано италианецът Емилиано Портале също беше отстранен, след като беше установено, че от устата на коня му излиза кръв след състезанието.

Пред Portale от FEI поясняват, че дисквалификациите по тази точка от правилника "не предполагат нараняване или намерение за нараняване на животното". Но от глобалната организация за правата на животните PETA, твърдят, че е ясно: конят е бил малтретиран. Затова настояват за пълно премахване на този спорт от олимпийската програма.

В Токио 2020 швейцарски кон трябваше да бъде евтаназиран, след като разкъса сухожилие на трасето. В прескачането на препятствия пък имаше жребец на ирландския отбор с видимо кървящ нос - показател за прекомерно усилие.

От PETA твърдят: "Животните не са наша собственост, всяко тяхно страдание или експлоатация са неприемливи. Когато животните се третират като стока и се експлоатират за човешка изгода, техният интерес изчезва. Олимпийските игри, освен това, са замислени като празник на човешките спортни постижения. А конете в крайна сметка не ги е грижа за златните медали. Те нямат право на избор дали да участват".

Кампанията получи нов тласък, когато от програмата на модерния петобой бе премахната конната надпревара, след като германски треньор удари кон в Токио 2020. Международната федерация реши да замени ездата с колоездене, което "е доказателство че промяната е възможна", според PETA.

Разбира се, ездачите в Париж 2024, които осъдиха поведението на Дюжарден, твърдят, че това не е типично поведение. "Конят е нашият съотборник, видяното е непростимо", каза световният вицешампион от 2022 г. Бойд Мартин (САЩ). А сънародникът му Дейвид О`Конър (олимпийски шампион от Сидни 2000, а сега шеф на спортната комисия към FEI) отрича това да е масово явление.

Въпреки че на олимпийските игри има правила и предпазни мерки за защита на здравето на конете, включително рутинни ветеринарни проверки, това не ги превръща в безопасни за животните. Нито факта, че в Париж 2024 за първи път има координатор за хуманно отношение към конете.

Пол МакГрийви, професор във ветеринарния факултет Университета на Сидни, припомня, че съществува технология за точно измерване на стегнатостта на лентите за нос; на увреждането на тъканите от камшици и шпори; и дори колко силно са дърпани юздите. Но просто тя не се използва на олимпийски игри.

А Сюзън Уогнър, основател на американската неправителствена организация за защита на конете Equine Advocates, твърди, че всъщност неотдавнашните обвинения в злоупотреба не са "нищо ново" за олимпийските игри и тормозът над коне "се случва пред очите на целия свят".