Зъболекар от Перник аха да убие второ дете

Проблемът отново е бил липсващ специфичен медикамент

Новини
13:50 - 25 Ноември 2019, Обновена на: 14:15 - 25 Ноември 2019
12528
Зъболекар от Перник аха да убие второ дете

Второ дете е било на косъм от смъртта в зъболекарската клиниката на стоматолога от Перник Валентин Павлов. Новината съобщи бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който коментира по Нова тв случаят с 14-годишното момче от Перник, което загина нелепо на зъболекарския стол на хирурга Валентин Павлов.

Припомняме, че наскоро съдът оправда д-р Павлов по случая, но това бе оспорвано. Ненков припомни случая с починало 14-годишно дете в Перник, на което е поставена упойка, която му коства живота. На втора инстанция Апелативният съд оправдава собственика на клиниката и дава условна присъда на съпругата му, която също е собственик.

„Признаваш някой за виновен, но му намаляваш наказанието, което му е дадено на първа инстанция. На тях им тежеше, че им наложиха 5 години забрана да не упражняват лекарска професия. Сега втора инстанция го махна това. 

На втора инстанция Апелативният съд оправдава собственика на клиниката Валентин Павлов и дава условна присъда на съпругата му, която също е собственик

А в тази клиника има втори такъв случай, но този път детето е имало късмет в „Пирогов“, обясни още той.

„Много е важно да бъдем прецизни в начина, по който дефинираме лекарската грешка. Тя става лекарска грешка, когато отдолу се подпише съдия, а не когато е казано от репортер или  някой разбирач  е изкал своето мнение по телевизията, на базата на недостатъчно информация. По отношение на малигнената хипертермия, това е едно ужасяващо усложнение, което е малко като гръмотевица. Би могло да се предвиди, но със специфични изследвания и изключително рядко. Проблемът е, че единственият медикамент, който се прилага в този случай, не е бил наличен“, обясни Ненков.

„Когато разполагате с упойка, в чиято листовка е записано, че може да предизвика хипертермия, то тогава трябва да имате антидот или да знаете откъде да се снабдите с него. Не може да си играете с живота на хората като на лотария“, смята Димитров.

„В една книга по инвазивна кардиология пише „Грешката при подготовката е подготовка за грешка“. Много е рядко това усложнение, но когато настъпи е изключително драматично и смъртоносно. За това навсякъде, където се прилагат тези медикаменти, трябва да има антидот. Или ако го няма, анестезиологът трябва да знае откъде да го набави”, добави Ненков.

„Няма нищо по-скъпо от здравето. Трябва да се инвестира в него. Системата е куца, търговски са дружествата, да. Здравето струва пари и то много. Ние инвестираме в 20-годишните си коли и никой не се е оплакал. Когато трябва да се дадат 20 лева за здраве, се почват едни писъци, лекарите стават печелбари“, коментира още бившият здравен министър.