Забраниха лова в райони с огнища на африканска чума

Ограниченията ще се променят от изпълнителния директор на БАБХ за всяка определена инфектирана зона

Новини
10:45 - 09 Август 2019
1572
Забраниха лова в райони с огнища на африканска чума

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната и за недопускане на разпространението на вируса на Африканска чума по свинете се забранява ловът в ловностопанските райони, попадащи в инфектираните зони около обявени случаи на африканска чума по дива свиня, съобщават от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/. 

Забраната е във връзка със заповед от 5 август 2019 г. на министъра на земеделието храните и горите. Наложените мерки за забрана и ограничения на лова ще се променят от изпълнителния директор на БАБХ по предложение на изпълнителния директор на ИАГ за всяка определена инфектирана зона. 

На интернет страницата на ИАГ се публикува актуална информация за ловностопанските райони, които попадат в инфектираните зони при положителен случай на АЧС (http://www.iag.bg/docs/lang/1/cat/20/index). 

С цел предотвратяване разпространението на заболяването, в края на ловния ден всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.