Забраниха снимки на плешивия и подпухнал Путин

Руската търсачка Yandex ограничава изображенията на обидни прозвища и позорящи снимки на самодържеца

Новини
14:58 - 31 Януари 2023
5511
Забраниха снимки на плешивия и подпухнал Путин

Търсачката на руската интернет компания Yandex е блокирала търсенето на изображения на президента на Русия Владимир Путин по "цинични, оскърбителни и унизителни думи", словосъчетания и цели изречения, съобщи руското независимо издание „Медуза“. Целта е, ако от територията на Русия някой потърси „плешивия“, „бункерния дядка“, "ботоксовия Путин" или „главният бандит“ търсачката да не му предлага снимки и колажи на Владимир Владимирович.

Този колаж е категорично забранен от търсачката на територията на Русия

За интернет цензурата относво руския президент в Русия стана ясно след мащабно изтичане на изходния код на услугите на Yandex, което беше потвърдено и от самата компания. Неизвестно лице направи публично достояние архивите на вътрешното хранилище на търсачката. От изтичането се оказа, че Yandex цензурира резултатите от търсенето на снимки и видеоклипове, така че изображенията на Путин и символите Z да не се появяват в контекст, който е неблагоприятен за властите.

Когато търсите снимки в Yandex, в някои случаи вашата заявка за търсене се коригира автоматично: компанията премахва някои изображения от резултатите от търсенето. Правилото се прилага стриктно при опазването на имиджа на Владимир Путин.

Личи ли си, че съм плешив?!

Yandex пази Путин от атаки по следните нецензурни или обидни търсения: пиздабол (лаладжия - б. р.), плешивия, х*йло и производните във всички падежи; словосъчетанията: бункерен дядка, ботоксовия Путин, главният бандит, капута на цяла Русия, х*й в скафандър, х*йло в ледена дупка; или цели изречения като например "Тоя кога ще пукне?".