Зачестяват нападенията срещу депутати във Франция

Две седмици по-рано имаше друг подобен случай с депутат пред дома му в Сен Пиер

ЕС
11:15 - 24 Януари 2022
2574
Зачестяват нападенията срещу депутати във Франция

Протестите срещу мерките и ваксинационните сертификати във Франция не стихват, а все по-често се стига и до агресия срещу депутати. Преди два дни парламентаристът Ромен Гро се оплака, че е бил обиждан и заплашван пред офиса си в град Перпинян, както и че е получил „юмрук в брадичката“.

Във видео, качено в Туитър, се вижда как докато той се опитва да разговаря с протестиращите, те яростно крещят срещу него „Ти гласува ли за сертификата?“.

Депутатът твърди, че накрая е успял да се отскубне от тълпата и да се прибере в офиса си, а хората се разпръснали след като счупили прозорец. Ромен Гро се закани, че ще заведе жалба.

Две седмици по-рано имаше друг подобен случай с депутат пред дома му в Сен Пиер и Микелон. Стефан Клеро бе замерян с пръст и водорасли, а по думите му камък е прелетял на 5 см от лицето му. Протестиращи обаче заявиха, че са били провокирани от него, тъй като депутатът им показал среден пръст.

„Ние не сме агресори", казва един от тях през мегафон на друго видео. "Искахме да протестираме мирно. Но когато ни провокират и ни показват среден пръст, не може да се очаква друго“.

Според данни на Министерството на вътрешните работи на Франция 1186 длъжностни лица са станали жертви на физическа саморазправа през първите единадесет месеца на 2021 г., включително 162 парламентаристи и 605 кметове. Това е увеличение от 47% спрямо 2020 г.

Междувременно в събота противниците на ваксинационния пропуск отново се събраха на многобройни шествия в няколко града на Франция, два дни преди пропускът да влезе в сила. Те скандираха, че правителството трябва да спре „апартейда“, който налага между ваксинирани и неваксинирани.