Зад името на известна писателка се оказаха трима мъже

Те си разделиха литературна награда от 1 милион евро

Култура
15:10 - 18 Октомври 2021
3795
Зад името на известна писателка се оказаха трима мъже

Късно в петък вечерта наградата „Планета“ от 1 милион евро – най-високоплатеният литературен трофей в света – бе присъдена на Кармен Мола, авторка, която до този момент бе представяна като преподавателка, пишеща трилъри под псевдоним поради желанието си за анонимност.

Въпреки че книгите на Мола са категорично брутални и кървави, тя бе наричана „испанската Елена Феранте“ – препратка към също толкова прикритата, вкл. и зад псевдоним, италианска романистка със знаменитата поредица „Гениалната приятелка“.

Но когато главната награда на церемонията по награждаването на „Планета“ беше обявена в присъствието на крал Фелипе VI в Барселона, на подиума се качиха  трима души – и никой от тях не беше жена, отбелязва „Файненшъл Таймс“.

Нито Хорхе Диас, Агустин Мартинес, нито Антонио Мерсеро са преподаватели, а всъщност телевизионни сценаристи между 40 и 50-годишна възраст, работили по испански тв предавания.

Тяхната история едва ли би могла да бъде по-различна от предишни примери като Мери Ан Евънс, английска писателка от 19 -ти век, която пише под псевдоним „Джордж Елиът“, за да защити личния си живот и да избегне етикета на романистка на леки новели.

„Кармен Мола не е, както се казва във всичките ни лъжи, университетска преподавателка“, каза Диас при спечелването на наградата. „Ние сме трима приятели, които един ден преди четири години решихме да комбинираме таланта си, за да разкажем история.“

Мартинес изтъкна, че авторите са избрали да пишат под едно име, защото „колективната работа не е толкова ценена в литературата, както в други изкуства като живопис или музика“.

„Кармен Мола“ е най-известна с трилогия трилъри с насилие, в която участва полицейският инспектор Елена Бланко, упорита полицайка, обичаща караоке, грапа и непринуден секс в джипове.