Задържаха братя Бобокови (ОБЗОР)

Актуални новини
19:46 - 28 Май 2020
5175
Задържаха братя Бобокови (ОБЗОР)

Братята Пламен и Атанас Бобокови са задържани, научи Lupa.bg. Собствениците на "Приста Ойл" са разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци. Срещу тях има доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери.

Неофициалната информация е, че двамата бизнесмени са задържани с полицейска заповед за 24 часа. Предстои да се прецени дали и какви обвинения да им бъдат повдигнати, като в случай, че бъдат привлечени като обвиняеми, е възможно арестът им да бъде удължен до 72 часа, както и да се иска постоянното им задържане.

По-рано днес беше задържан зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Спецпрокуратурата го разследва за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци - в това число и опасни.

Заедно с Живков в схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен. Именно там в началото на годината бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия. В началото на годината в града бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия. Арестуваните до момента са общо шестима.

От прокуратурата съобщиха, че предстои да се прецени на кого и какви обвинения ще бъдат повдигнати.

Държавното обвинение разследва злоупотребите с отпадъци по две линии. Едните са за внос на отпадъци от Ботуша, които не са сепарирани, което ги прави не отпадък, а боклук. Те са били внасяни от фирми, които не разполагат с необходимите мощности за тяхната преработка или изгаряне, нещо, което не се позволява.

Според доказателствата, които прокуратурата е събрала, именно Красимир Живков е притискал свои подчинени, най-вече шефове на регионални екоинспекции, да дават разрешения на фирми, които не отговарят на изискванията да внасят такива отпадъци. Тези, които не са давали разрешения, според прокуратурата, са били отстранявани от работа.


Рано сутринта бяха обискирани домът на зам.-министъра в Ботевград и вилата му в Правец.  Както Lupa.bg първо писа настоящият зам.-министър, бивш кмет на Правец и екс областен управител на София е племенник на Тодор Живков.

Разследващите са открили документи, които са свързани с даването на разрешителни за внос на отпадъци в Италия, както и документи, които доказват, че част от тези отпадъци не е било възможно да бъдат преработени. Търсят се доказателства дали те не са депонирани на места, на които не трябва да бъдат депонирани.

Днес Живков е присъствал на този обиск. Обискиран е кабинетът му в МОСВ. Живков е поредният висш чиновник в екоминистерството, който се оказва задържан - за момента за 24 часа. След като му бъде повдигнато обвинение най-вероятно ще остане и по-дълго в ареста.