Откриха на „Капитан Андреево“ над 1 млн. лева, скрити в газова бутилка

Топ
12:41 - 29 Септември 2023
2880
Откриха  на „Капитан Андреево“ над 1 млн. лева, скрити в газова бутилка

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха недекларирана валута с левова равностойност 1 297 517 лева при три проверки на превозни средства, излизащи от страната, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. По случаите прокуратурата привлече като обвиняеми по две бързи производства чуждите граждани И. И. (40 г.) и Б.Г (23г.), казаха от държавното обвинение.

Най-голямото количество валута е открито при проверка на лек автомобил, управляван от мъж с двойно гражданство - българско и турско, който пътувал сам от България за Турция. При предприетата щателна проверка се установява, че газовата бутилка в багажното отделение е пригодена за тайник, в който са укрити пакети с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро с левова равностойност 1 022 331 лева.

При друга инспекция в товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Великобритания през България за Турция, след демонтиране на тапицерията в задната част на шофьорската кабина инспекторите откриват 83 410 британски лири с левова равностойност 187 468 лева. По двата случая са образувани бързи производства.

Третият случай на открита недекларирана валута е при проверка на автобус. В хода на контролните действия под шофьорската седалка е открит полиетиленов плик, обвит с прозрачно тиксо, с 1016 банкноти в купюри по 200, 100, 50, 10 и пет евро. Намерената недекларирана валута е общо 44 850 евро с левова равностойност 87 718 лева. Установено е, че валутата е на стюарда. На нарушителя - турски гражданин, е съставен акт.

С тези случаи откритата и задържана валута на пункта с Турция от началото на година е вече над 23 млн. лева. Според статистиката на митницата, през цялата 2022 г. общата стойност на установените незаконно пренасяни парични средства през "Капитан Андреево" е около 27 млн. лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. При предишни случаи служители на митницата са изразявали съмнения, че става дума за придобити от незаконна дейност средства, което е обект на проверка в хода на досъдебните производства. 

лка