Задочен процес за убийството на Хашоги

Обвиняеми са 20 саудитски поданици – 18 души преки извършители и 2 подбудители

Новини
19:47 - 03 Юли 2020
1487
Задочен процес за убийството на Хашоги

Днес в Истанбул започва задочният процес за убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги. Обвиняеми са 20 саудитски поданици – 18 души преки извършители и 2 подбудители, като за всички тях прокуратурата поиска доживотни присъди при строг режим на изтърпяване.

Обвинителният акт сочи като поръчители на убийството Сауд ал Кахтани - близък съветник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман - и бившият заместник-ръководител на саудитското разузнаване ген. Ахмед ал Асири. Останалите 18 души са обвинени като физически извършители.

Обвинението се основава на присъствието на обвиняемите в саудитското консулство в мегаполиса, анализ на данните за мобилните им разговори, на датите на влизане и напускане на Турция, показания на свидетели и други.

Преди началото на първото заседание турската годеница на Хашоги Хатидже Дженгиз изрази надежда процесът да изясни какво се е случило с тялото, тъй като останките на журналиста така и не бяха намерени.

На 2 октомври 2018 г. Джамал Хашоги изчезна безследно след като влезе в консулството на кралството в Истанбул. Турция твърди, че разполага със записи, доказващи, че Хашоги е бил убит, а тялото му - разчленено от група саудитски държавни служители. На 20 октомври саудитските власти бяха принудени да признаят, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия.

През декември 2019 г. саудитски съд осъди петима души на смърт, а други трима - на общо 24 години затвор за убийството на Хашоги. Саудитските съдебни власти обаче не свързаха Кахтани и Асири с престъплението.

Междувременно друг съдебен състав в Истанбул произнася присъда срещу група от 11 правозащитници, сред които бившите директори на „Амнести интернешънъл“ – Турция Танер Кълъч и Есер Идил, както и 2 техни чуждестранни колеги. Те бяха задържани през 2017 г. по време на обучителен семинар на остров Бююкада. „Държавата трябва да защитава, а не да преследва дейността на правозащитниците“, се казва в декларация на докладчика на Европарламента за Турция Начо Санчес Амор.