Задушливи миризми тормозят жителите на Бургас

Институциите не намират източника на проблема

Общество
20:58 - 12 Септември 2024
840
Задушливи миризми тормозят жителите на Бургас

Зачестиха сигналите за остри миризми в Бургас-институциите не намират източника. Остри миризми на нефтопродукти или въглеводородни газове тормозят жителите на Бургас. От началото на лятото са подадени десетки сигнали от граждани от различни квартали в града, които усещат задушлива миризма предимно в ранните часове на нощта основни в крайбрежните квартали. След двучасово извънредно заседание на Комисията по околна среда към Общинския съвет не стана ясно откъде идват неприятните миризми, въпреки многократните проверки на РИОСВ.

Костадин често усеща задушлива миризма и многократно е подавал сигнали.

“Тези миризми са в рамките на 20-30 минути и след това изчезват. Предполагам, че нещо се извършва в бургаския залив”, разказва Костадин Караманлиев.

На какво Ви мирише?

“Точно на нефтопродукти или на газ. Преди няколко месеца всеки втори кашляше в нашия квартал. Не знам на какво се дължи това. Някои хора спят на отворени прозорци през лятото”.

От екоинспекцията успокоиха, че риск за здравето на хората няма, но все още търсят кой е източникът на миризмите. Само за ден има подадени над 20 сигнала, а от екоинспекцията извършват проверки и обхождат възможните точки на замърсяване.

“Не сме установили със сигурност дали е от системата за товаро-разтоварване на шланговите операции за нефтени продукти от танкер на танкер. Технологията, която предвижда такива дейности товаро-разтоварни, е спазена изцяло, както от страна на БМФ пристанище, така и на нефтопродуктите на танкерите”, поясни Павел Маринов, директор РИОСВ-Бургас.

От двете дружества “Лукойл” и “БМФ Порт Бургас” заявиха, че спазват правилата и миризмите не идват от тях.

“Правили сме съвместни проверки заедно с РИОСВ. Не са установени нарушения нито на технологичния процес, нито и на някакво изпускане на миризми и вредни газове”, категоричен е Ивелин Наков, юридически съветник “БМФ Порт Бургас”.

“Всяка една газова фаза, която има при разтоварване на танкери дали с нефт или нефтопродукти, съответно и обратно товарене от нас с бензин и горива, минават през тази система и газовата база бива очиствана оттам”, каза Николай Новачев, зам. главен инженер на "Лукойл".

Въпреки липсата на отклонение в нормите на въздуха, от РЗИ отчитат ръст на заболели.

“Те са доста високи, с доста висока честота. От 0 до 17г. при децата, както и при възрастното население. Болести на дихателните пътища са изключително високи, те са с шест цифри”, поясни д-р Полина Желева, главен инспектор РЗИ-Бургас.

От Община Бургас заявиха, че най-много сигнали за миризми има през месеците юли и август.