Заев обнадежден: Новият български кабинет може да ни придвижи към ЕС

Външният министър на РСМ Буяр Османи е поискал среща със служебното правителство

Балкани
15:51 - 15 Май 2021
2972
Заев обнадежден: Новият български кабинет може да ни придвижи към ЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев днес още веднъж призова ЕС да удържи на думата си и да изпълни обещанието си към страната, съобщават македонските медии. "Не ставаме от утре страна член на ЕС, става въпрос за следващата стъпка - свикване на първата междуправителствена конференция", каза Заев.

Той очаква от новото българско правителство лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани и специално грижа за нейния, както каза, първи западен съсед, Република Северна Македония, пише Слободен печат. Заев вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната му към ЕС, а заедно с нея и Албания, както и да открият първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Заев очаква португалското председателство на ЕС да направи "конкретни стъпки и с нас, и с България".

"ЕС трябва да вземе решение, както трябваше да направим ние, ако искаме да вървим към ЕС, да вземем решения предимно за реформите. Проявихме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме адекватен отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, а с България имаме двустранен договор, който в значителна степен е реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реално за проблема, без прекален оптимизъм, но и без ненужно насаждане на песимизъм", каза Заев в отговор на журналистически въпроси.

Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност". "Когато Европа реши да ги махне /тези теми/ от масата, преговорите може да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че по-нататък няма преговори", изтъкна Заев.

Според него всички лидери на ЕС в идния период ще влязат в контакти с България и Република Северна Македония. "На 22 юни има Съвет на министрите, където се взимат решения. На 23 юни е планирана първата междуправителствена конференция. Плановете са отлични, само трябва да бъдат изпълнени" каза той.

Премиерът информира, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива.