Заговор срещу Еврозоната?

ПП и ДБ видяха опит ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и Възхода да саботират членството на България в единния валутен съюз

Политика
12:50 - 31 Януари 2023
4540
Заговор срещу Еврозоната?

ПП и ДБ обвиниха останалите 5 парламентарно представени формации в заговор срещу приемането на България в Еврозоната и реализиране на правосъдната реформа.  

Мартин Димитров от „Демократична България“ настоя за незабавно приемане на промените в Кодекса за застраховане, за да "не изпуснем последния влак за влизане в Еврозоната". 

Повод за прочетената от него декларация стана липсата на кворум на вчерашното заседание на Комисията за икономическа политика, което стана причина промените в Кодекса да не бъдат приети на второ четене.

Според вносителя Министерство на финансите те са условие за преговорите на България за присъединяване към Еврозоната, а според застрахователния бранш и останалите народни представители – биха довели до измами, източване на дружествата и поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ заради изискването родните застрахователи първо да плащат за ПТП-та в чужбина, а чак след това да могат да оспорват претенциите.

Мартин Димитров заяви:  

"За да няма кворум, има договорка между ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход", защото те заедно не идват. Това е договорка между всички тях. За това става въпрос. Ако изпуснем влака за Еврозоната сега, не се знае кога ще има нова покана за нас".

Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ пък критикува отказа на Правна комисия да гласува на второ четене промените за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и измененията в антикорпуционното законодателство: 

"Истината е, че колегите от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" имаха волята да приемат промените в изборното законодателство, но нямаха волята да приемат механизъм за раследване на главния прокурор и нямаха волята да приемат изменения в закона, който ще гарантира борбата с корупцията".