Захари Бахаров си търси половин милион хонорари от Черепа

Стотици граждани си искат печалбите от талончетата

Крими
09:00 - 22 Май 2021
5916
Захари Бахаров си търси половин милион хонорари от Черепа

Много интересни факти изплуваха покрай делото на дружеството "Ню Геймс", през което Васил Крумов Божков организираше лотарията си, срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Жалбата до ЕСПЧ вече е изготвена, става ясно от справка в СГС. Най-вероятно лотарията ще претендира огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените щети от дружеството заради начина на прекратяване на дейността му.

В Търговския регистър са публикувани списъците на кредиторите с приети и неприети вземания от "Ню Геймс", макар по някои от тях да са постъпили възражения. Съдът е приел 47 вземания на граждани и фирми. Повечето от тях са от граждани, търкали билетчета, за неизплатени печалби в размер на стотици хиляди до 1 милион лева. Приети са и вземания за 2,35 млн. лв. на британската компания "Сайентифик Геймс Интернешанъл Лимитид", която печаташе и доставяше талоните за игрите.

От съобщение на временния синдик на компанията Тихомир Найденов, обявено на 14 май тази година, става ясно още, че бившият водещ на предаванията на лотарията – актьорът Захари Бахаров, е предявил за получаване от лотарията 484 498 лв. Това е сумата, която той е следвало да получи като възнаграждение за месеците от януари до декември 2020 г. За януари 2020 г. той е трябвало да вземе 42 000 лв., а за всеки от следващите месеци до края на годината – по 37 800 лв. с ДДС.

Съдът не е приел общо 50 вземания на кредитори на лотарията, включително претендираните от държавата през Националната агенция за приходите 286 млн. лв. неплатени такси за хазарт заедно с лихвите. Те не са зачетени, тъй като двата акта, с които са установени (акт №3 и акт №4 от 14.02.2020 г.), не са влезли в сила и до ден днешен поради факта, че все още няма решение по основните данъчни дела на лотариите срещу държавата пред Административен съд София град (№2465/2020 г. и №2463/2020 г.).

Не e прието също вземане на "Български пощи" в размер на 1,9 млн. лв. по договор с лотарията от 26 юни 2018 г. Същото важи и за комисионата за предоставяне на ТВ време от "Нова телевизия" в размер на 1,43 млн. лв. Божков твърдеше, че бил принуждаван да сключва огромни рекламни договори с медията за около 20 млн. лв. на година. Искането на дистрибутора "Табако трейд" за 5.59 млн. лв. също не е уважено.