Захариева: Обвиненията в шпионаж са нелепи

Свят
08:26 - 22 Ноември 2019
3098
Захариева: Обвиненията в шпионаж са нелепи

"Аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава. Това е поредното нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат към България." Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева относно отправеното обвинение от председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун.

"Нека не прехвърлят от болната на здравата глава. Вчера излязохме с изявление, че няма нищо вярно в тези твърдения. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения  и категорично ги отричаме”, продължи Захариева.

„В никакъв случай тези нелепи обвинения не отговарят на добрия дух и приятелство, което има между двете държави”, каза още тя.

„Най-вероятно ще извикаме сръбския посланик на ниво директор, за да призовем сръбските депутати да се въздържат от нелепи обвинения към България", посочи Захариева.

Тя заяви, че подкрепя изказването на премиера Бойко Борисов, че ако Македония иска да стане член на НАТО и ЕС, трябва да забрави антибългарската реторика. „Те искат да са част от едно семейство – ЕС, но трябва да оправят отношенията си със съседите. От години има антибългарска реторика. Имаше позитивно развитие през последните две години. Няма как да искаш да седнеш на една кръгла маса и да имаш открити двустранни въпроси със съседите си. Няма как ЕС да допусне да има нерешени въпроси преди членство на една държава”, коментира тя.