Захариева: Редно е най-голямата партия да излъчи премиер

Новини
10:19 - 05 Октомври 2022
1592
Захариева: Редно е най-голямата партия да излъчи премиер

Хората четири пъти през последната година и половина показаха своята геополитическа ориентация и очаквания политиците да се разберат. Гражданите ясно казват: „Седнете и работете в полза на държавата, без значение различията на партиите.” Това заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ в ефира на Би Ти Ви.

Според нея доверието в парламентарната република ще продължава да намалява.

Захариева вижда ДПС като партия с явна европейска и атлантическа ориентация. „Опорката е – „Свалиха ни ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, да си направят правителство“. Ние не виждаме „Възраждане“ в такъв кабинет. Приемам мълчанието на „Продължаваме промяната“ като позитивен сигнал“, добави тя. Бившият външен министър определи позицията на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов като „бягане от отговорност заради икономическото състояние на страната“.

„Най-често в кампанията ни чувахме „Трябва да седнете, да говорите и да направите кабинет”. Това са чували и политиците, които бързаха да се изкажат в социалните мрежи”, допълни тя.

Твърде рано е, според нея, да се говори за конкретни имена за възможни премиер и министри. Тя коментира и идеите за отстъпването на Бойко Борисов, за да имат подкрепата на други партии: „Абсурдните изисквания и намесата в ръководството на нашата партия – така не работи демокрацията. Ние не се месим в техните действия вътре в партията, така и да не се месят и те при нас.”

„Идеята ни е първо да определим хора, които да направят първите контакти, да определим приоритетите. По мое мнение е редно най-голямата партия да излъчи премиер. Геополитическа ориентация на държавата, Еврозоната, спешна работа по въпроса с енергетиката – това се очаква от нас”, каза още тя.

На въпрос относно работата на контактните групи, Захариева допълни: „Още няма конкретни уговорки с партиите. Не знам как биха отказали да се срещат поне със Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Надявам се да откликнат и да посочат и те един такъв представител и другата седмица вече да започнат тези преговори.”