Захариева: В ГЕРБ не правим напук на Гешев, Цацаров или Радев

Бившата външна министърка обясни защо са нужни конституционните промени

Новини
10:35 - 07 Октомври 2023
3211
Захариева: В ГЕРБ не правим напук на Гешев, Цацаров или Радев

С конституционните промени искаме да засилим самоуправлението на съдиите и отчетността на прокуратурата, без да има съмнения в обществото, че това ще бъде под политическо влияние. Това заяви по БНТ Екатерина Захариева - депутат от ПП "ГЕРБ-СДС" и бивша външна министърка.

"Даде се старт на Конституционната реформа, въпреки че измененията не бяха приети на първо четене вчера. На 6 декември ще има второ "първо четене". Амбицията ни е конституционните промени да са факт до Нова година", обясни Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че промените в Основния закон нямат връзка с влизането на България в Шенген, макар срокът и за това да се очертава около Нова година.

"Конституционните промени са нужни за всеки един от нас. Много пъти съм казвала, че това е една от най-важните задачи, които стоят пред всички нас. Съжалявам, че опозицията не се включва в този разговор. Българинът няма усещане, че съдебната система работи добре. Няма усещане, че получава справедливи решения. Виждате, почти всеки ден има протести по един или друг повод, много често по-тъжни поводи. Това усещане, че няма справедливост, пречи на цялата държава", каза Захариева.

Очаква се всеки момент да станат ясни препоръките на Венецианската комисия за конституционните промени.

"Нека видим становището на Венецианската комисия. По моя информация има неща, които ще подкрепят и неща, които ще препоръчат да се дооправят. Но дебатът тепърва предстои по отношение на това как да подобрим текстовете, които сме предложили", съобщи бившата външна министърка.

Екатерина Захариева подчерта, че според вносителите, фокусът на промените в Конституцията е съдебната система.

"Както и непрекъсваемостта на работата на Народното събрание. Парламентът не работи почти две години, а България е парламентарна република. Така че са нужни промени. По темата за служебното правителство има също какво да се промени. Предстои дебат по тази тема", смята Захариева.

На въпрос как ще коментира критиките на президента Румен Радев, че целта на измененията е да се ограничат правомощията на държавния глава Захариева отговори:

"Не се правят промени напук, така не правим в ГЕРБ. Нито заради Гешев, преди Цацаров, нито заради президента Радев".

"Имаме желание да подобрим нещата между първо и второ четене, да продължим дебата със заинтересованите страни, така че да направим най-добрите промени", допълни Захариева.