Закриването на ДКК влиза за одобрение в МС и парламента

Процесът ще отнеме време, за да бъдат избегнати и минимизирани всички рискове за производството и хилядите работници

Новини
16:52 - 19 Януари 2024
1528
Закриването на ДКК влиза за одобрение в МС и парламента

Закриване на Държавната консолидационна компания (ДКК) и преструктуриране на дружествата в състава ѝ е възможно решение, което ще мине през задълбочен анализ за ползи и недостатъци от доказани експерти и разработване на цялостна програма за преобразуване.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в отговор на въпрос на Корнелия Нинова за намеренията на министъра за закриване на ДКК и преструктуриране на дружества, цитиран от БТА.

Богданов допълни, че тази програма ще бъде предложена за одобрение от Министерския съвет, след обсъждане с експерти, политически лидери и представена пред икономическата комисия в парламента.

Очевидно е, че процесът ще отнеме време, за да бъдат избегнати и минимизирани всички рискове, там работят 5500 души, посочи министърът и допълни, че няма как да се вземе прибързано решение затова дали ще се премине към закриване или към преструктуриране.

Министърът напомни, че вече цялото задължение на ДКК към Българската банка за развитие от над 126 млн. лева е погасено. След като успяхме да реализираме 45 млн. лева от нереализиралия се правителствен комплекс, в сряда официално погасихме цялото задължение, посочи Богданов.

Очаква се министърът писмено да отговори на допълнителния въпрос на Нинова откъде е набавена останала сума до 126 млн. лева, за да бъде върнат кредитът.