Закриват РИОСВ – Перник?

Предлагат кюстендилската и пернишката екоинспекции да се слеят със софийската

Новини
16:07 - 25 Март 2020
3604
Закриват РИОСВ – Перник?

Предложение за закриване на РИОСВ – Перник или по-скоро сливането му с РИОСВ – София предлага в доклад заместник министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

Докладът относно изменение на Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите е адресиран до ресорния министър Емил Димитров. 

В документа се предлага пернишкото РИОСВ да се влее в РИОСВ – София, а районите Перник и Кюстендил да преминат също под контрола на РИОСВ-София. Мотивите са, че по този начин ще се оптимизира и подобри дейността и ефективността на РИОСВ, като и ще се прави по-строг контрол над определените територии и предприятията и заводите върху тях.

Сливането няма да се отрази на числеността на персонала, пише още в доклада.

„Осъществяването на посочения резултат ще се реализира чрез обособяване на изнесени работни места, извън седалището на РИОСВ. По този начин ще се насочат експерти, които да осъществяват конкретни контролни правомощия в рамките на определена част от териториалния обхват на РИОСВ. Чрез изнесените работни места ще се постигне баланс в реализацията на правомощията на директора на РИОСВ в различните общини, като за постигане на този резултат няма да е необходима промяна на общата численост на персонала, а ще се повиши ефективността на наличния административен капацитет“, се казва в предложения доклад.

Териториалният обхват на РИОСВ – София ще обхваща освен териториите на Софийска област и област София-град и общините от областите Перник и Кюстендил. Седалището на Регионалната инспекция по околна среда и води се запазва в гр. София. По този начин се извършва и промяна в броя на регионалните инспекции по околна реда и води на територията на страна от 16 на 15.

Припомняме, че в края на миналия месец четирима директори на регионални екоинспекции в страната подадоха оставки заради неуредици в сектора и занемарени от години проблеми. Става дума за директорите на Пловдив, Перник и две морски общини