Заловиха 1 тон кокаин в делтата на Дунав

Цената на дрогата е над 300 милиона евро, категорични са румънците

Новини
11:27 - 27 Март 2019
1719
Заловиха 1 тон кокаин в делтата на Дунав

Румънската дирекция за борба с организираната престъпност съобщи, че стойността на заловения близо един тон кокаин в Делтата на р. Дунав може да достигне над 300 милиона евро.

Както Lupa.bg първа писа, по-границите на страните от Балкански полуостров бяха подготвени капани, заради които родните наркодилъри спряха да работят и избягаха в екзотични страни. (виж свързаната новина отдолу)

Наркотикът, опакован в 36 пакета, беше открит на 22 март в преобърната моторна лодка на плаж между селищата Сфънту Георге и Сулина (окръг Тулча). Полицаите откриват находката, след като два дни по-рано подобен пакет с кокаин изпаднал от товарен автомобил в района.

Феликс Банила, ръководител на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ), заяви, че кокаинът е с чистота почти 90 процента, което позволява смесването му с други вещества, като по този начин количеството му може да бъде утроено, а общата му стойност на пазара на наркотици може да превиши 300 млн. евро.

Кокаинът произхожда от Южна Америка и е бил докаран до Румъния по море, заяви на свой ред Адриан Ламбрино, шеф на Дирекцията за борба с организираната престъпност в рамките на полицията.