Заловиха 60 мигранти край Ихтиман

Те са пътували от Бургас за София

Новини
08:19 - 07 Октомври 2022
1435
Заловиха 60 мигранти край Ихтиман

Три групи с нелегални мигранти са заловени в района на Ихтиман и Вакарел. В два микробуса и лека кола са се возили 57 мигрантите. Трите превозни средства са спрени за проверка в рамките на 7 часа. 

“Те са пътували от Бургас за София по АМ “Тракия”. Спрени са за проверка от полицията в района на Траянови врати. За разлика от друг път, не е оказана съпротива от страна на превозващите мигрантите”, каза окръжният прокурор на София Наталия Николова по БТВ.

Тя подчерта, че мигрантите са били мъже от Сирия и Афганистан на видима възраст между 18 около 24 години.  В този случай няма лица под 16 години. Всички са настанени в съответните учреждения, каза Николова. На тримата водачи им е повдигнато обвинение за “каналджийство”.

Тя описа и профила на участващите в прекарването на мигрантите. “В голямата си част през последния един месец каналджиите са граждани на различни държави - има и българи, но в повечето случаи са чужди граждани. Не са осъждани, нямат криминални прояви. Това, което казват те, че искат да спечелят пари”, добави Николова. 

По думите ѝ България е само транзит за мигрантите, обикновено те трябва да бъдат превозени от Турция до Сърбия.