Зам.-шефът на парламента Емил Христов спаси немци в тежка катастрофа

Българските хирурзи впечатлени от перфектната организация на германските лекари, дошли с линейка от Берлин

Новини
13:14 - 13 Август 2019
3699
Зам.-шефът на парламента Емил Христов спаси немци в тежка катастрофа

Заместник-председателят на парламента Емил Христов е помогнал на пострадали при тежък пътен инцидент, стана ясно от разказ на д-р Юлиян Бонев от Университетската болница „Света Анна” в София.  Докторът е поел грижата за ранените в катастрофата.

Трагедията се е разиграла с немски граждани от турски произход на 70 км от София, сподели лицево-челюстният хирург пред Dariknews.bg. Пострадалите са баща и дъщеря.

„Емил Христов по случайност присъства там, оказва първа помощ, вади хората от колата, вика линейка. Оставя визитка, казва да му се обадят, ако е необходимо съдействие за каквото и да е. Помага да докарат семейството до София. В колата са били няколко човека. Те споделиха пред мен, че са силно впечатлени. Христов им е оказал помощ, проявил се е като добър човек, показал е изключително човешко отношение. Хората са разбрали кой е чак когато е дал визитка“, даде детайлите от инцидента лекарят.

Д-р Бонев разказа и как действа германската „машина“ в подобни критични ситуации - по-малко от 20 часа след инцидента, единият пациент е опериран в Берлин. „Бащата беше с травми на ръката и рамото, дъщерята с тежко счупване на долната челюст, което пречеше на дишането. Имаше и рани по лицето. Приехме пострадалите, оказахме първа помощ. Имаше консилиум за момичето. Тя не биваше да се движи, само да лежи. Осигурихме дишането, обезболяване. Беше в реанимацията под постоянно наблюдение“, върна се към критичните часове д-р Бонев.

Веднага нашите лекари са се свързали със застрахователни компании. Медиците говорили с немски кризисен център, който извлича техни граждани при инциденти в чужбина. „Обадиха се от Мюнхен, от застрахователната компания. Поискаха сведения за състоянието на бащата и дъщерята, изпратих рентгенови снимки и всичко нужно. Попитаха имаме ли готовност за транспортиране. Подобно превозване може да е фатално - не е въпросът просто да превозиш човека, а да го превозиш жив и без последствия, в състояние за операция. А момичето трябваше да лежи неподвижно, трудна ситуация... Цялото ръководство на нашата болница беше информирано и ангажирано. Често говорехме с германците.”, разкри подробностите хирургът.

Линейка с лекарски екип от Берлин е пристигнала още на следващия ден. Преди това попитали дали да дойдат с хеликоптер, защото болница „Св. Анна” е единствената болница в София с хеликоптерна площадка. Докторът признава, че в цялата си лекарска практика не е виждал толкова стройна организация. Немците пристигнали с апарат, който при тях е с размер на кутия цигари, а при нас е метър на метър. „Невероятно добра техника“, впечатлен е д-р Бонев.

Така ранените са изпратени в Германия, а на следващия ден са претърпели успешна операция.

„Поразен съм от бързите и перфектни действия на германците - тежка операция с реконструкция на челюст в Берлин беше извършена по-малко от 20 часа след инцидент край София и то при сложни условия за транспортиране на пациент. Преди две години имах подобен случай с израелци, дойдоха със самолет и хеликоптер, но дори те не действаха толкова бързо“, възхитен е д-р Юлиан Бонев.