Заместничката на Иванчева Биляна Петрова е в тежко състояние, костите й са натрошени

Тъпчат я с обезболяващи, за да може да работи в затвора

Общество
19:23 - 10 Август 2024
5841
Заместничката на Иванчева Биляна Петрова е в тежко състояние, костите й са натрошени

Биляна Петрова, която заедно с бившата кметица на „Младост" Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров бяха осъдени за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, е в много тежко състояние. Това пише в официалната фейсбук страница на Десислава Иванчева. 

Според публикацията Петрова е трябвало да работи 3 седмици с натрошени кости, като е била "натъпкана" с обезболяващи. 

Ето какво още пише в публикацията: 

От 15 дни Биляна е отново на обезболяващи заради силни болки най-вече в таза и гръбнака, където са счупванията и напукванията. Тя е в голяма опасност - костите й в момента са твърде чупливи, костната й плътност е като на 80-90 годишна жена. Точно сега тя трябва много да се пази, защото всяко волно или неволно падане, бутане, може да ѝ е последното. В затвора това е мисия невъзможна. Биляна се придвижва с бастун от месеци и всяко качване на стълби е съпроводено с болки и страдание, защото там няма достъпна архитектурна среда, въпреки че е задължително по закон. Ежедневието ѝ в затвора налага да изкачва стъпала равняващи се на около 10-15 етажа, за да стигне до стола, медицинския център, телефона, библиотеката.

Лошото е, че според статистиката едва 20% от страдащите от такава тежка форма на остеопороза успяват да възстановят двигателните си способности, 15% имат фатален изход в рамките на година, а при другите 65% се наблюдава различна форма на инвалидност от пълно инвалидизиране, до ходене с бастун, т.е. никога не се възстановяват.

Спасението за нейното физическо оцеляване, без преувеличение, е да я освободят предсрочно и да започне лечение веднага, както и диета с богати на калций храни, с многочасов достъп до слънчева светлина, за да акумулира Витамин Д, който е с голям дефицит в организма ѝ. Тя трябва да се подложи на лечебно раздвижване в контролирана безопасна среда и да започне битка за живот - да е сред онези, които успяват да се преборят с тихия убиец - остеопорозата. В Сливенския затвор не могат да ѝ осигурят жизнено необходимите грижи.

Искрено се надяваме, че все още има хора, и ако не от друго, то поне от състрадание и хуманност, ще помогнат, тя да бъде предсрочно освободена. Предстои да се гледа делото и за предсрочно условно освобождаване на втора инстанция. На първа инстанция съдът я пусна, прокуратурата възрази.