Западът доставя на Украйна системи "Стингър" от войната в Афганистан

Украйна
21:02 - 11 Януари 2024
2671
Западът доставя на Украйна системи "Стингър" от войната в Афганистан

Западните страни са предали на украинските въоръжени сили преносими зенитно-ракетни системи "Стингър", които са били произведени по време на съветската война в Афганистан през 80-те години на миналия ХХ век.

Това разкри СиЕнЕн. Телевизията се позова на украински военнослужещи от противовъздушната отбрана.

В материала си СиЕнЕн разказа за мобилните части на ВСУ, които действат, наред с другото, за защита на инфраструктурата от безпилотни самолети. Тези подразделения, отбеляза CNN, представляват по-евтина и по-многобройна защита, за разлика от усъвършенстваните западни системи, като Patriot, насочени към противодействие на бързи ракети.

Олексий Мелник от мозъчния тръст "Разумков" в Киев заяви пред канала, че целите са обекти на отбранителната промишленост. "И въпреки че това не е официално признато, значителна част от тези ракети са достигнали целите си", каза той. Мелник също така добави, че украинските системи за противовъздушна отбрана работят "на предела на възможностите си".

Киев се нуждае от повече ракети-прехващачи, които, както заяви президентът Володимир Зеленски, са "крайно недостатъчни". Според него Украйна вече не е в състояние да произвежда модерни системи за противовъздушна отбрана заедно с партньорите си.

В края на миналата година Зеленски заяви, че без западната помощ ВСУ ще бъде принудена да се оттегли. Той заяви, че се е съсредоточил върху получаването на допълнителна помощ и убеждаването на съюзниците да продължат подкрепата си.

Въпросът за продължаване на помощта за Украйна все още не е решен в САЩ, където споровете между Белия дом и републиканците в Конгреса относно бюджета продължават.

Президентът Джо Байдън поиска общо 75 млрд. долара за Украйна и Израел, но все още не е възможно да се постигне съгласие за тези разходи.

Освен това Европейският съюз все още не е успял да постигне съгласие за отпускането на финансова помощ за Киев в размер на 50 млрд. евро за следващите четири години поради позицията на Унгария.