Западните Балкани попадат отново във фокуса на ЕС

РС Македония условно започна преговори за членство в Съюза на 19 юли

Балкани
12:14 - 24 Октомври 2022
1771
Западните Балкани попадат отново във фокуса на ЕС

Следващата среща на върха на Европейския съюз, която ще е посветена на Западните Балкани, ще се проведе на 6 декември в Тирана, написа председателят на Европейският съвет Шарл Мишел в Туитър.

Той уверява, че това потвърждава европейския ангажимент към региона. Мишел отчита, че Западните Балкани са приоритет за Европейския съюз. Според него регионът и европейското семейство се нуждаят един от друг.

РС Македония условно започна преговори за членство в ЕС на 19 юли, когато проведе Първата политическа междуправителствена конференция в Брюксел и стартира процеса на скрининг. За да започне отварянето на главите, РС Македония ще трябва да промени Конституцията, за да включи българите в нея. Това бе условието на България да отмени ветото спрямо югозападната си съседка, което продължи две години. 

На 24 юни 2022 г. Народното събрание на България даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за започване на преговорите за еврочленството на Северна Македония. Така страната ни вдигна ветото, което досега блокираше преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз.