Заплашват с полиция и саморазправа треньор по крикет, който помага на деца с увреждания!

Нещо за четене
10:54 - 17 Май 2019
6725
Заплашват с полиция и саморазправа треньор по крикет, който помага на деца с увреждания!

Саиф Рехман е слабо познат на повечето от вас, но за хората от спортните среди е добре известен. Той е пакистанец, който от доста години живее в България.

Състезател и треньор по крикет - един малко известен спорт у нас, но на голяма почит в Англия, Индия и Пакистан, а и редица още страни.

46-годишният Рехман е преподавател в Медицински център за деца с проблеми в развитието и основател на United Cricket Club Sofia. Работил е и в НСА, владее перфектно български и английски.

Пакистанецът, заедно с още любители на този вид спорт у нас, води дългогодишна война с Българската федерация по крикет. Защото там нищо не се прави и както и в повечето спортни федерации у нас.

Саиф-ур Рехман, както е цялото му име, отправи обръщение към представителите на федерацията, които целеустремено и целенасочено съсипват и децата с увреждания, за които той толкова се бори. Родителите на тези деца са зад Рахман, подкрепят го, защото виждат, че техните деца сияят, когато играят крикет, макар и не в класическия му вид.

Многократно Рехман е притесняван от федерацията, заплашван и с полиция, защото продължава да дерзае и помага, защото пречи на тези, които рушат.

Прочетете и неговото обръщение и ще разберете за какво става дума.

"Ако мълчим, ще ни мачкат! Българската федерация по крикет обиди деца с увреждания! Какъв изрод трябва да си, за да обидиш такива деца?! Аз няма да мълча! Системата ги убива, затова такива хора, каквито в момента са в Българската федерация по крикет - вън от системата!

Те казват, че са деятелите на крикета в България. Като прочетох това и ми стана смешно. Какви деятели сте вие, като не сте били на нито една тренировка? Вие не знаете какво е истински крикет, не знаете как се играе този спорт. Не знаете каква е разликата между "фаст бол" и "спин бол". Никога не сте гледали цял мач през живота си, какво остава да играете. Но това настрана, защото става дума за стандартен крикет, за който мога да говоря много, мога да говоря с дни.

Но, най-жалкото и много тъжно е, когато разбрах, какво е казал представител на Българската крикет федерация на майките на деца с увреждания. Казал е, че крикет на маса не е спорт. И ние, които организираме турнири за тези прекрасни деца с увреждания, трябва да чуваме подобни тъпотии, че това е било вредно за тях.

Какво искате вие, наричащи се деятели на крикета, какво искате? Да затворим тези деца в домовете, това ли искате? Какво ви накара да кажете това на една майка, която отглежда дете с тежко увреждане. На един 22-годишен младеж, който за първи път през живота си е играл някакъв спорт, а вие да й кажете, че това не е спорт.

Обръщам се към вас, от Българската крикет федерация, не е нужно на мен да казвате дали крикета на маса е спорт или не. Кажете го на тези деца, ако сте толкова смели. Застанете пред тях и им го кажете в очите.

Сега, съвсем наскоро, ще има национален турнир в Пловдив, елате там! Ще бъде на 16 юни - 14-ти национален турнир по крикет на маса. Елате там, кажете на тези деца, които се събират от цялата страна, че това е вредно за тях, че това не е спорт.

Мога да ви кажа едно - тези деца не спят преди турнир. Вълнуват се! А много от тях са почти паралзирани, трудноподвижни са, нищо не могат да правят сами. Те не могат да спят от радост, че ще участват на такъв турнир, че са значими. Не мога да го опиша с думи, трябва да се види това нещо!

Имайте малко срам, "деятели" на крикета в България! Толкова ме е срам, че ви познавам! Толкова ме е срам, че говоря за вас и ви отделям внимание.

Това исках да има в България - крикет! Сега, когато изричам и споделям тези думи, пред мен играят незрящи. Те играят всяка събота и неделя. Това исках. Понеже вие сте в системата, вие унищожихте състезателния крикет в България! Не само него, а унищожихте и крикета за хора с увреждания!

На всичкото отгоре обидихте и деца с увреждания, които играят крикет на маса. Вие унищожихте цялата система, която изградих в продължение на 8 години в най-различните градове в България. Съсипвате мечтите на деца с аутизъм и церебрална парализа.

Не знам как Министерство на спорта не е отнело лиценза на такава федерация! Обръщам се и към Министерството - проверете тази федерация от горе до долу. Защото тези хора ме заплашват с полиция и казват, че ще ме съдят!

Защо ще ме съдите? Защото говоря истината ли? Аз няма да спра да говоря истината, ще продължавам да говоря истината, а вие правете каквото искате.

Да, крикетът на маса е спорт и помага на деца с тежки увреждания - нещо, което споделят и всички лекари и рехабилитатори, с които работят с мен за тази кауза.

Не ме интересува дали пак ще изпращате полиция, за да притеснява семейството ми! Не ми пука! Но ще ви кажа едно - има Господ!

Докато има такива хора в системата, каквито са в Българската федерация по крикет, нищо няма да се направи за спорта за хора с увреждания!"