Започна делото за убийството на Светомира Станчева

Общество
12:47 - 15 Май 2023
1764
Започна делото за убийството на Светомира Станчева

В Окръжния съд в Шумен днес започва делото за пътнотранспортното произшествие в града, при което загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда след катастрофата, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

Делото е внесено от Софийската градска прокуратура, с обвинителен акт срещу Жечко Кюркчиев за това, че на 28 септември 2022 г. в Шумен, около 21:15 часа, при управление на лек автомобил, движейки се по бул. “Симеон Велики“ в посока от централната част на града към Варна, в района на кръстовище с кръгово движение с ул. “Спортист“ и вход за магазин, нарушил правилата за движение по пътищата, отбелязват от пресцентъра на съда.

Според съдебната институция водачът "не избрал скорост за движение на управлявания от него автомобил до 50 км/час", каквото е било ограничението на скоростта в района; не пропуснал превозно средство, движещо се по път с предимство; реализирал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на Светомира Станчева и средна телесна повреда на друга жена.

Разпоредителното заседание по делото е насрочено за днес от 14:00 часа. За докладчик по него е определен съдия Димчо Луков, чрез системата за случайно разпределение на делата, допълват от пресцентъра на Окръжния съд в Шумен. 

Както БТА информира, Светомира Станчева от Шумен загина при катастрофа на 28 септември вечерта миналата година на кръговото кръстовище на бул. "Симеон Велики" в града.

Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест бе поставен 18-годишният водач Жечко Кюркчиев, предизвикал катастрофата, довела до смъртта на 22-годишната Станчева и до телесна повреда на друга жена. С постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Кюркчиев от "домашен арест" бе изменена в "парична гаранция" в размер на 25 хил. лв.

Множество мирни протести в памет на Светомира Станчева се състояха на мястото на пътното произшествие – около кръгово кръстовище на бул. "Симеон Велики" в Шумен. В края на 2022 година там бе организиран и коледен концерт в памет на невинните деца, жертви на войната по пътищата.

Според експертното мнение на Европейския център за транспортни политики кръговото кръстовище в Шумен, където загина младата жена, не отговаря на нормите. "В разглежданото кръгово вътрешният диаметър е шест метра по-малък от нормативно изискуемия“, казват експертите.

Разследването за катастрофата в града, при която загина младата Светомира Станчева, бе поето от националното следствие. Прокуратурата разследва и случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на МВР.

Да се поиска от председателя на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да създаде комисия, която да извърши проверка на кръговото кръстовище в Шумен, където загина 22-годишната местна жителка Светомира Станчева, бе решено на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, която заседава на 28 февруари в Националния пресклуб на БТА в града.