Започна спявката на Генчовска с Буяр Османи

Политика
10:34 - 17 Юли 2022
3080
Започна спявката на Генчовска с Буяр Османи

В Министерството на външните работи (МВнР) започна второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония.

Малко преди това министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и водената от него делегация дойдоха в сградата на МВнР.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта днес в София ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи. Предвидена е и пресконференция на ръководството на МВнР.

Според решението на българското Народно събрание от 24 юни т.г. подписването на протокола е условия България да одобри Преговорна рамка за Република Северна Македония.

Очаква се следващата седмица да се проведе първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония - Европейски съюз в Брюксел.

Реалните преговори обаче се предвижда да започнат след като Северна Македония промени конституцията си и впише българите в нея наравно с другите народи.