Започна свалянето на Гешев - вече може да бъде махнат и с 13 гласа (обзор)

Парламентът улесни отстраняването на тримата големи в съдебната власт * Главният прокурор пак заяви, че не го е страх и се зарече да си довърши мандата

Топ
21:22 - 25 Май 2023
4124
Започна свалянето на Гешев - вече може да бъде махнат и с 13 гласа (обзор)

Главният прокурор може да бъде отстранен с 13 гласа вместо с изискващото се в момента мнозинство от 17 гласа. Това решиха на второ четене депутатите от парламентарната правна комисия в четвъртък, одобрявайки промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

В момента във Висшия съдебен съвет (ВСС) има внесени две искания за отстраняването на Иван Гешев от поста. Ако новите закони влязат в сила преди в съвета да се гласува по исканията, той може да бъде отстранен и с 13 гласа.

Едновременно обаче, по предложение на ГЕРБ, същата възможност бе гласувана и за председателите на двете върховни съдилища – административния и касационния. Това означава, че ако бъде внесено искане за отстраняването на един от тях, то ще има нужда само от 13 гласа. Без обяснения депутатите отхвърлиха искането на правосъдния министър Крум Зарков съдиите да бъдат защитени с т.нар. двойно мнозинство, т.е. 13 гласа плюс мнозинство от съдиите, избрани директно от системата.

Промените не са окончателни и предстои гласуването им в пленарна зала. Възможно е дотогава приетите текстове да бъдат променени или редактирани.

С новите текстове в бе приет и Механизмът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. С тях се въвежда фигурата на т.нар. специален прокурор, който ще има правомощия да разследва главния. Според промените той ще бъде съдия, назначен специално за целта. Магистратът ще се избира измежду съдиите от наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Това е една от промените, които България обеща да приеме заради средствата по Плана за възстановяване. Отпускането на средствата от Европейската комисия обаче не е единствената причина. От години страната ни е критикувана заради липсата на какъвто и да е контрол върху главния прокурор. България е многократно осъждана, но досега нито едно правителство не взе мерки, за да бъде поправена тази липса.

Иван Гешев се появи на заседанието на правната комисия в парламента

Главният прокурор Иван Гешев се появи само в началото на заседанието на правната комисия, за да повтори за пореден път, че не го страх от нищо и смята да довърши мандата си. Преди това той бе във Висшия съдебен съвет, където бе открита процедура по отстраняването му от длъжност.

Той коментира, че не желае да участва в заседанието на комисията, защото всичко било решено предварително. Гешев многократно е заявявал, че ако тези промени бъдат приети, той ще ги атакува в Конституционния съд.

Пред депутатите главният прокурор говори за кратко. Той заяви, че промените обслужват "политическата мафия и политическия боклук" и каза, че няма да позволи "Конституцията да се пипа с мазни пръсти".