Започнаха големите харчове покрай еврото

Кабинетът отпусна 10 милиона само за комуникационната стратегия на финансовото министерство

Политика
22:30 - 21 Декември 2022
12104
Започнаха големите харчове покрай еврото

Със свое постановление служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, цитирани от БТА. 

Средствата, които са в размер на 10 млн. лева, се осигуряват за финансово обезпечаване на процеса по техническата подготовка за въвеждането на еврото в страната ни, както и на комуникационните дейности, свързани с този процес.

Отпускането им е в контекста на изпълнението на решението на Народното събрание, прието на 27 октомври 2022 г., с което се задължава Министерският съвет, в координация с Българската народна банка, да ускори консултациите и преговорите с европейските институции за приемане на еврото от 1 януари 2024 г.

За целта следва да се извършат дейности, свързани с предварителната техническа подготовка на страната за гладкото и успешно преминаване от лева към евро, както и за информирането на обществеността за процеса на присъединяване към еврозоната. С днешното постановление изпълнението на тези дейности се обезпечава с финансов ресурс.

Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2022 г.

На интернет страницата на Министерството на финансите могат да бъде открити Националния план за въвеждане на еврото, приет от Министерския съвет през май т.г., Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната, както и Презентация за обществените нагласи за въвеждането на еврото в България и ползите от членството на страната ни в еврозоната.