Започва изграждането на градска железница в Пловдив

Към момента има осигурено финансиране от 200 милиона лева по ОП „Транспорт”. 

Новини
17:15 - 13 Февруари 2023
2277
Започва изграждането на градска железница в Пловдив

Готов е идейният проект за повдигането на жп линиите на бул. „Копривщица” и връзката между гара „Филипово" и Централна гара в Пловдив.

Това съобщиха вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и шефът на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Златин Крумов след проведената работна среща в Областната администрация за изграждането на градска железница в Пловдив. 

Към момента има осигурено финансиране от 200 милиона лева по ОП „Транспорт”. 

Министър Алексиев уточни, че това е първият етап от изграждането на градска железница като основната цел е да се реализира един интегриран проект, който да подобри транспортната свързаност в града, съседните общини, индустриалните зони и летище „Пловдив“. Проектът предвижда изграждане на двойна жп линия и повдигането ѝ с 15 метра, нов мост за влаковете и премахването на прелезите. 

По думите на министъра до края на годината може да бъде да бъде избран изпълнител, а община Пловдив да стартира необходимите процедури за изработване на подробни устройствени планове. 

Според Алексиев Пловдив може да е първият град, който да има градска железница,

която да се използва като вътрешноградски и извънградски транспорт. Той коментира, че годишно в града влизат и излиза около 6 милиона автомобила и реализирането на големите транспортни проекти могат да облекчат автомобилния трафик.  

Христо Алексиев увери, че до средата на 2024 година ще приключи изграждането на пробива под Централна гара, както и модернизацията на жп възела. В момента няма забавяне в сроковете, като се работи максимално бързо, за да не се затрудняват пловдивчани.  

Двата проекта ще струват общо 600-700 мииона лева, допълни вицепремиерът. 

Относно Бетония мост, той увери, че няма да бъде съборен, а му предстои реконструкция и рехабилитация, която може да започне още през летните месеци тази година.