Започва стачка на учителите в Сърбия

Балкани
12:47 - 22 Октомври 2021
1602
Започва стачка на учителите в Сърбия

Членовете на Синдиката на работниците в образователната система на Сърбия няма да влязат днес в часовете в училищата.

В съобщението се казва, че искането на стачкуващите е сръбското правителство да започне да прилага Закона за трудовите възнаграждения на работещите в обществения сектор от 1 януари 2022 г., а докато това стане факт на всички служители в системата на образованието да им бъдат увеличени заплатите с 15%.

Синдикатът на работещите в образованието в Сърбия настоява и за изравняване на цената на труда за всички дейности в образователната система, сформиране на паралелки с по-малко на брой ученици в основните и средните училища, както и за заплащане според броя на часовете на квалифицираните служители и непедагогическия персонал.

„Служителите в системата на образованието почти две години работят в тежки пандемични условия и поддържат образователния процес в извънредна обстановка. Не е известен броят на болните служители и ученици, а правителството и Министерството на образованието, науката и технологичното развитие остават глухи за призивите на синдиката, че просветните работници са материално и професионално унижени”, се казва в съобщението на синдиката.