Започват 40-дневните Коледни пости

Новини
08:00 - 15 Ноември 2019
2149
Започват 40-дневните Коледни пости

От днес - 15 ноември, започват 40 дневните Коледни пости. До 25 декември християните трябва да се въздържат от блажна храна и според Канона консумират само растителни продукти. Похапването на риба е разрешено само в определени дни - на Никулден (6 декември) и на Въведение Богородично на 21-и. Тази вечер за последен път се вкусва месо и млечни произведения. След това вярващите спират хранителните изкушения и се отдават на пост, усилена молитва и подготовка за посрещането на Рождество Христово.

В периода на поста месото не бива да присъства на трапезата - подходящо е да го замените с бобовите – фасул, грах, леща, нахут. Те са богати на фибри и протеини и на много витамини. Чудесен избор за трапезата са продукти като киноа и булгур. Соята също е чудесен заместител на мръвката.

Кравето масло може да замените със слънчогледово олио, зехтин или кокосово масло. Седмица преди причастие не е разрешена консумацията на олио и зехтин.   

В този период хапвайте много сезонни плодове и зеленчуци –моркови, ряпа, зеле, цвекло, спанак, патладжан, тиква, цитруси, банани, ябълки, сушени плодове.

Всеки, решил да търпи лишения на трапезата, трябва да знае, че най-важно е духовното пречистване и че постът цели тъкмо това.  

На днешния ден църквата чества Свети мъченици Гурий, Самон и Авив. Свети Гурий и Самон пострадали в град Едеса при управлението на император Диоклециан. Те били заловени и подложени на изтезания. Въпреки опитите да ги принудят да извършат езически обред, те не се пречупили и били готови да се разделят със земния живот. Загинали по жесток начин - обезглавени с меч.

Докато били измъчвани, те не спирали да отправят молитвите си към Бог.

Дякон Авив е имал подобна съдба след няколко години. При управлението на император Ликиний той бил изтезаван в Едеса за Христовата вяра. Тялото му е погребано до гробовете на свети Гурий и Самон. На мястото на смъртта му,  по-късно била построена църква над мощите на светите Мъченици, които Господ прославил чрез чудеса.