Започват 7 дисциплинарки срещу магистрати по случая "Осемте джуджета"

Борислав Сарафов поиска проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства по казуса

Актуални новини
14:51 - 13 Септември 2023
2676
Започват 7 дисциплинарки срещу магистрати по случая "Осемте джуджета"

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува седем дисциплинарни производства срещу четирима прокурори и трима следователи. Те бяха поискани след разпоредената от изпълняващия функциите на главния прокурор Борислав Сарафов проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса "Осемте джуджета".

Прокурорската колегия образува дисциплинарни производства срещу следователите в Следствения отдел при Софийската градска прокуратура Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева; Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София; Дилян Деянов - прокурор от Окръжната прокуратура в Перник; Мирослав Илиев от Окръжната прокуратура в Бургас и Кирил Пейчинов - прокурор във Военно-окръжната прокуратура в София.

Борислав Сарафов посочи по време на заседанието на прокурорската колегия, че в направените от него предложения за образуване на дисциплинарните производства става въпрос за тежки нарушения и бездействие на посочените магистрати, което е довело до тежки увреждания на авторитета на прокуратурата.

В средата на август Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на прокурор Дилян Деянов във връзка с казуса "Осемте джуджета". Тогава той дойде в прокуратурата заедно с адвоката си Людмил Рангелов, но отказа коментар пред медиите.

Деянов е обвинен, че на 18.02.2020 г. е върнал неправомерно веществени доказателства - златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Наложена му е прокурорска мярка "подписка". Рангелов посочи, че делото, по което непрецизно са върнати монетите е свързано с "Осемте джуджета".

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова, за това, че на 23.03.2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление. Предвиденото в закона наказание е "лишаване от свобода" за срок от 1 до 6 години.