Запорираха сметките на болница заради дългове

Персоналът във Варна не е получавал заплати от 5 месеци

Новини
17:58 - 10 Април 2019
1385
Запорираха сметките на болница заради дългове

Банковите сметки на Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) – Варна са запорирани заради дългове. Според управителя на здравното заведение доц. д-р Христо Ганчев лечебното заведение трупа дългове от години, а персоналът не е получавал заплати от 5 месеца.

„Нищо не се случва категорично. Напротив става по лошо. За пръв път получавам писмо от моя персонал и поставят условие, че до 15 ще работят и не искат да работят“, каза доц. Христо Ганчев. По думите му, голяма част от персонала е в пенсионна възраст, така че да получава поне някакъв доход през месеците, в които не са получавали заплащане. 

„5 месеца не са получавали заплати хората. Аз ги подбирам, така че голяма част са пенсионери сестрите и поне да не умрат от глад. Ама и 5 млн. да имаш на книжка, когато си изработил 5 лв. трябва да ги получиш“, посочи доц. Христо Ганчев.

Миналия месец управителят на болницата съобщи, че голяма част от персонала в болницата не е получавал заплати от 12-13 месеца, а и бройката е сведена до санитарния минимум. В края на месец март той предупреди, че болницата се намира в изключително тежко финансово състояние. Тогава той посочи, че проблемите не са поради липса на финанси за здравеопазването в България, а тяхното неправилно разпределение.