Запорожката АЕЦ e минирана

Дете е загинало при руски обстрел в Украйна

Украйна
08:18 - 25 Юли 2023
2565
Запорожката АЕЦ e минирана

Украйна съобщи, че дете е загинало при руски обстрел в Константиновка, Донецка област. Въздушно нападение е извършено и срещу Киев. 

Същевременно експерти от Международната агенция за атомна енергия потвърдиха наличието на мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските войски.

Международната агенция за атомна енергия съобщи, че при инспекцията в неделя екипът ѝ е видял "няколко мини, разположени в буферната зона", недостъпна за персонала. Евентуална детонация на тези мини не би трябвало да повлияе на системите за ядрена безопасност. В същото време наличието на такива експлозиви на площадката е несъвместимо със стандартите за безопасност, отбелязват от атомната агенция, като подчертават, че ще продължат взаимодействието с централата.   

Донецката регионална военна администрация съобщи за загинало дете и ранени при руско нападение в Константиновка. Според украинската страна руските сили са взели на прицел местен язовир, край брега на който се били събрали хора за отдих. Касетъчни боеприпаси са били изстреляни от реактивна система за залпов огън "Смерч".

От Киев съобщиха, че е отблъсната руска атака с дронове. В Киевска област беше задействана въздушна тревога и жителите бяха призовани да останат на закрито. По-рано от Кремъл заявиха, че ще има отговор на подобни нападения срещу Москва и Крим.

Русия продължи да атакува и вчера ключови украински складове за зърно, като нанесе удари в района на Одеса и дунавските пристанища близо до румънската граница.

В поредното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил с експерти в правителството въпроса за износа на украинска селскостопанска продукция през територията на европейските страни след изтичането на споразумението с Еврокомисията на 15 септември: "Удължаване на ограниченията би било неприемливо и дори неевропейско. Европа има институционалния капацитет да действа по-рационално, отколкото да затвори границите си за определен продукт. Работим много активно с всички, за да намерим решение, което да отговаря на духа на Европа".