Запорожката АЕЦ гори, засега няма ядрена радиация

Русия
05:53 - 12 Август 2024
3665
Запорожката АЕЦ гори, засега няма ядрена радиация

Огромен пожар, избухнал на територията на АЕЦ „Запорожие“, вся паника и ужас сред жителите на окупираната от Русия област в Южна Украйна и предизвика тревоги в международната общност.

В неделя късно вечерта президентът на Екрайна Володимир Зеленски разпространи видео от пожара в Запорожката атомна централа и алармира, че актът е провокация на руските сили с неясна цел. Според официалното съобщение от Москва, пожарът е в охранителната кула на централата и е причинен от удар на украинските сили. Пред ТАСС губернаторът на Запорожка област Евгений Балицкий обяви, че и шестте реактора на централата в момента са в режим на студено спиране.

„Няма заплаха от парна експлозия или други последствия“, каза Балицкий и допълни, че пожарникарите са на място и се борят с огъня. Корпусът на реакторите и хранилището за радиоактивни отпадъци са защитени.

„Няма сигнали, че пожарът в периметъра на Запорожката атомна централа има въздействие върху ядрената безопасност“, обяви Международната агенция за атомна енергия, базирана във Виена, която има екип от експерти в централата.. От МААЕ посочват, че нейните експерти са видели гъст черен дим да се издига над северната част на обекта, след като са чули няколко експлозии преди това. Те са били информирани от ръководството на централата, която е под руски контрол от март 2022 г., че е имало предполагаема атака с дрон по една от охладителните кули.

„Руските окупатори са запалили огън на територията на Запорожската атомна електроцентрала. В момента нивата на радиация са в норма. Въпреки това докато руските терористи поддържат контрол над атомната електроцентрала, ситуацията не е и не може да бъде нормална. От първия ден на завземането ѝ Русия използва Запорожската АЕЦ единствено за изнудване на Украйна, цяла Европа и света", се казва в извънредното видеосъобщение на президента Зеленски. Той подчерта, че Украйна очаква реакцията на света заради атомния шантаж.

„На Русия трябва да бъде потърсена отговорност за това. Само украински контрол върху Запорожската АЕЦ може да гарантира връщането към нормалното състояние и пълната безопасност", подчерта Зеленски.

Местен представител на властите на украинския град Никопол - ръководителят на Никополската военна администрация Евхен Евтушенко заяви, че има неофициална информация, че руските сили са подпалили голям брой автомобилни гуми в охладителна кула на централата. Той призова жителите да запазят спокойствие, като каза, че пожарът не е опасен и че замерванията са показали, че радиационният фон е в рамките на нормалното. Той добави, че целта на пожара не е известна и допусна, че може би руснаците са го направили с цел провокация или с цел да предизвикат паника.