Запознайте се с Луси, живяла преди 3,2 млн. години

Култура
12:10 - 27 Ноември 2021
4114
Запознайте се с Луси, живяла преди 3,2 млн. години

Луси е общоприетото наименование на AL 288-1, няколкостотин парчета костни вкаменелости, представляващи 40 процента от скелета на женска от вида Australopithecus afarensis.

Австралопитекът (от лат. australis - южен, и гр. πίθηκος - маймуна) е намерен на 24 ноември 1974 г. от френско-американска експедиция, водена от Доналд Йохансон. Нарича се така, защото е открит в Южна Африка.

Това е първият хоминин

Хоминините са всички видове древни човеци, които са по-тясно свързани с хората, отколкото с шимпанзетата, включително и съвременни хора (род Homo, австралопитеци и др.), а хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

А. afarensis се смята, че е по-тясно свързан с рода Homo (който включва съвременния човешки вид Homo sapiens), независимо дали е пряк предшественик, или близък роднина на непознат прародител, от който и да е друг известен примат от същото време, пише nauka.offnews.bg.

Луси е живяла преди приблизително 3,2 милиона години и е първият известен представител на науката за собствения си вид и на семейството на хоминидите, към което принадлежи и човекът.

Висока е била само 105 см, с тегло от 27 кг. Луси има малък мозък, около 400 мл, но тазът и костите на долните й крайници са сходни по функционалност на човешките, което показва, че представителите на този вид са ходили вече изправени. По оценка на антрополозите, направена по зъбите, се оказва, че Луси е живяла до 25-30 години.

В края на 60-те - началото на 70-те антропологическите експедиции в Етиопия, работещи в долината на река Омо, са открили много останки на скелети на австралопитеци, подобни на африканските австралопитеци (Australopithecus africanus).

Фрагменти от скелета са открити и на други места, включително в Кения, близо до езерото Туркана. В периода 1972-1974 г. френско-американска експедиция, работеща в Афарската низина, намира няколкостотин фрагменти от скелет, принадлежал на възрастна женска. Скелетът е запазен около 40%, което е уникално явление в антропологията.