Запознайте се: Това са българите в Аржентина

Общество
15:42 - 02 Декември 2022
4097
Запознайте се: Това са българите в Аржентина

Oнлайн семинар „Български общности в Аржентина: институции и културно наследство“ се проведе по научноизследователския проект „Културно наследство и институционализация на българските исторически и съвременни мигрантски общности отвъд Европа“.

Той се реализира от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и е финансиран от Фонда за научни изследвания към Министерството на образованието и науката.

Събитието беше открито от проф. д-р Владимир Пенчев, директор на ИЕФЕМ – БАН и ръководител на проекта, както и от Стоян Михайлов, извънреден и пълномощен посланик на България в Аржентина, съобщи Eurochicago.com - портал за българските идеи и каузи по света.

По време на семинара бе представена част от проведено теренно проучване сред българските общности в Аржентина на изследователски екип на ИЕФЕМ – БАН - гл. ас. д-р Лина Гергова и гл. ас. д-р Валентин Воскресенски.

Град Комодоро Ривадавия

Той запозна участниците с проведеното проучване през месец май в провинция Чако – градовете Пресиденсия Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс, Сан Бернардо и в град Комодоро Ривадавия, провинция Чубут.

В семинара взеха участие председателите на няколко български дружества от Аржентина, съобщи за БТА Воскресенски. Педро Маркофф, председател на дружество „Христо Ботев“ в Пресиденсия Роке Саенс Пеня (провинция Чако), чиито родители са родени в България, разказа моменти от историята му, която на 22 февруари 2023 г. ще навърши 70 години от своето основаване.

Във връзка с юбилея се полагат усилия да се ремонтира историческата сграда на пощенската станция в града, в която се помещава дружеството. Днес в него членуват близо 220 души и има създадена танцова група „Здравец“, която участва в различни фестивални събития, както в Аржентина, така и в съседните страни от Южна Америка.

Хорхе Николофф, внук на българи от Плевен, представи дейността на дружество „Васил Левски“ в град Лас Бреняс (провинция Чако). Организацията е регистрирана официално пред съдебните власти през 2022 г., но има дългогодишна история, която датира още от 70-те години.

Николофф разказа за това как са се провеждали първите срещи между българските емигранти в зоната на град Лас Бреняс и как първите опити за създаване на българско дружество са били инициирани от индустриалеца Инко Инкофф.

Към българското дружество функционира танцова група „Родина“, училище за български език, на събиранията се приготвят традиционни български ястия, а на площад „Република България“ през 2006 г. е издигнат бюст-паметник на Васил Левски.

От град Комодоро Ривадавия се включиха Ценка Генова, председателка на българското дружество „Кирил и Методий“ в Комодоро Ривадавия (провинция Чубут), и Серхио Ариас (вицепрезидент на българското дружество). Към него функционира танцов състав „Кирилчета“ и музикална група „Орфей“, а сред дейностите на организацията е провеждането на изложби за популяризиране на българската история и култура, чествания по случай 3 март и 24 май и приготвянето на традиционни български ястия.

Ружка Николова (председателка на Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес) представи учредената през 2022 г. първа по рода си Федерация на българските дружества в Аржентина.

Във Федерацията към момента членуват българското дружество „Христо Ботев“ в Пресиденсия Роке Саенс Пеня, българското дружество „Васил Левски“ в град Лас Бреняс, българското дружество „Кирил и Методий“ в Комодоро Ривадавия и Аржентино-българската фондация.

Николова изясни, че необходимостта от създаването на Федерация на българските дружества идва в резултат от желанието на българските общности да участват по-активно в институционалния живот на Конфедерацията на чуждестранните дружества в Аржентина, което може да се случи единствено, ако те са обединени във федерация.

Сред целите на тази нова организация е да обедини повече български общности и техните дружества в Аржентина, което да им даде още възможности за реализиране на техните собствени културни събития и инициативи, включително да се работи за по-добро популяризиране на България в Аржентина.

На челната снимка: Педро Маркофф и Хорхе Николофф пред сградата на българското дружество в град Лас Бреняс, провинция Чако. Eurochicago.com