Заради бактерии: Киснете зелените салати във вода с оцет

Актуални новини
12:40 - 06 Април 2021
6984
Заради бактерии: Киснете зелените салати във вода с оцет

Наближава един от най-светлите ни празници- Великден. Традиционно всяка година по това време българите се замислят за празничната трапеза. Пресните листни зеленчуци като марулите и зелените лук и чесън по традиция са задължителна част от менюто. Те са прекрасен източник на витамини, минерали и растителни влакнини и набавят необходимите хранителни компоненти така нужни на хората след зимното меню.

В същото време обаче изследвания през последните години показват, че тези зеленчуци крият и рискове за които малко потребители се замислят. Опасностите са следствие на начина на отглеждане и третиране на растенията. През последните години, с навлизане на мода на биологичното отглеждане на растения, рисковете за потребителите са увеличават. Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. 

Голяма опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората. Рискът нараства при недобро почистване от пръста и измиване на зеленчуците на което всеки потребител е бил свидетел при пазаруване в магазините.

Много направени проучвания показват един резултат - зелените салати са бъкани с бактерии.         

В Европа съдържанието на нитрати се регулира от Регламент 1881 на ЕС. Максималното допустимо количество на нитратите е 4 гр/кг за оранжерийно и 3 гр/кг за полско производство на марули. За салатите тип „Айсберг“ нормите са по-строги, съответно 2,5 и 2 гр/кг. При проверявани зелени салати се установява съдържание на нитрати от 5 гр, а в някои случаи и повече.         

Колиформи и Escherichia coli 

Еscherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Присъствието на E. сoli в питейните води е забранено, а при храните са определено максимално допустимо количество. 

Лошата новина е, че голяма част от зеленолистните зеленчуци съдържат не малко E. сoli. Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. Според експерти, ако купувате пакетирана зелена салата рискът от замърсяване е по-малък.

Как да се справим с опасното замърсяване?

Най-добре е салатата да престои в кофа с вода едно денонощие след което да се консумира. Така поне съвестта ще ви е чиста, че сте направили всичко, което е по силите ви в борбата с нитратите.

Зелената салата трябва да се измие внимателно – листо по листо, като се премахнат всички загнили и наранени части.

За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси. Ако подозирате замърсяване с микроорганизми може да дезинфекцирате марулите с 1% разтвор на водороден пероксид (кислородна вода), но преди това задължително се консултирайте за процедурата с аптекаря от когото купувате препарата и инструкциите за употреба! Не забравяйте, че след дезинфекция трябва обилно да оплакнете с питейна вода.

Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа. Избягвайте марулите, зацапани с пръст.