Заради ебола: Забраняват прегръдките в Уганда

Епидемията е по-страшна от тази през 2013-2016 г.

Здраве
13:37 - 14 Юни 2019
2228
Заради ебола: Забраняват прегръдките в Уганда

50-годишна жена, заразена с ебола, почина в Западна Уганда, ден след петгодишния си внук. Тригодишното братче на починалото дете също е диагностицирано с коварната болест. Смъртните случаи са доказателство, че вирусът е преминал границата с Демократична република Конго, където са загинали близо 1400 души от миналия август насам, съобщи ВВС.

"Епидемия от ебола в Централна Африка наистина плашеща. Тя е по-страшна от тази през 2013-2016 г. и не показва никакви признаци за спиране", категоричен е д-р Джереми Фарар, директор на най-голямата медицинска благотворителна организация Wellcome Trust.

Днес Световната здравна организация ще реши дали огнището в Централна Африка трябва да се счита за глобален център за „Спешна помощ“.

Смята се, че 27 души са били в контакт с трите потвърдени случая в Уганда. Те са под карантина в домовете си и предстои да бъдат ваксинирани срещу ебола.

Това не е първият път, когато вирусът удря страната. Избухналите през 2000 г., 2007 г. и 2012 г. епидемии бяха причина министерството на здравеопазването на Уганда да създаде програма срещу заболяването.

Информационните кампании в областта на общественото здраве, реализирани в рискови райони, са ключови за предотвратяване на разпространението. Отменени са масовите събирания, включително пазарни дни, молитви, сватби и погребения.

Хората са съветвани редовно да си мият ръцете със сапун, да избягват ръкостискането и прегръдките, както и да съобщават за хора със симптоми на заболяването.

Страната вече е ваксинирала около 4700 здравни работници срещу ебола, според съвместно изявление на здравните служители на СЗО и Уганда.

По границата с Конго са отворени центровете за проверка за вирусоносители.