Заради Хелоуин: 154 тийнейджъри загинаха в Сеул, обявиха тридневен траур в страната

Тълпата с хора беше толкова голяма, че никой не можеше да помръдне в тясната улица, разказа очевидец

Новини
18:00 - 30 Октомври 2022
2920
Заради Хелоуин: 154 тийнейджъри загинаха в Сеул, обявиха тридневен траур в страната

Тълпата с хора беше толкова голяма, че никой не можеше да помръдне в тясната улица. В един момент множество се разлюля, след което част от хората паднаха на земята. Те бяха силно притиснати от тълпата и се виждаше, че не могат да дишат.

Това разказа пред BBC свидетел на снощната трагедия в Сеул. 154 тийнейджъри и млади хора загинаха в голяма блъсканица по време на многолюдно честване в столицата на Южна Корея.

Мъжът също е бил на злополучната алея, но успява на време да се измъкне от тълпата и се качва на близка платформа, за да остане в безопасност. От там той успява да види голяма част от случващото се.

"Виждах хора, които се задъхват и се опитват да вкарат поне малко въздух в дробовете си", споделя той.

Жертвите са тийнейджъри и млади хора под 30 години, разкриха корейските власти. Итеуон е популярно място в Сеул и привлича младежите със своя богат нощен живот. Особено популярно там през последните години е честването на Хелоуин, като специално за него в столицата на Южна Корея пристигат и много чужденци.

Туристическият блогър Сиа Лия също е била в Итеуон в злополучната нощ. Тя и съпругът й едва успяват да се измъкнат от тълпите. Според нейния разказ по тесните улички на пълния с барове район до 22 часа се вървяло доста свободно. Минути след това започнало да става „все по-тясно и по-тясно“.

„Забелязахме, че хората се опитват да продължат напред, така че започнаха да се натискат, да се смеят малко и да напъват уж за забавление“, разказва тя пред BBC.

Изведнъж тълпата напред започнала да отговаря на напъните отзад и блъскането се засилило. "Спомням си, че се обърнах към съпруга си и му казах: „Това не е добре, трябва да се махаме оттук“.

Блогърката споделя, че краката й треперели от огромните усилия, което им било необходими, за да се измъкнат от тълпата.

„Когато отидохме на съседната улица, започнахме да чуваме линейка след линейка, след линейка и разбрахме, че нещо става“, разказва още Сиа Лия.

Други свидетели разказаха, че нещата допълнително се усложнявали заради високата музика, която идва от близките заведения. Тя се смесвала с виковете на хората, а когато станало ясно, че има жертви, паниката взела връх.

"Беше трудно да разбереш кой действително има нужда от помощ и кой е изпаднал в паника от случващото се", допълва Лия. Тя е публикувала кратко видео в профила си в Инстаграм, което проследява хронологично развоя на събитията в Итеуон.

Тази трагедия е най-голямата в Южна Корея от 2014 г., когато потъна фериботът Севол. Тогава загинаха 304 души, предимно ученици.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур в неделя заради трагедията със стотици жертви на шествие за Хелоуин. Държавният глава заяви, че правителството ще плати медицинските грижи за ранените и погребенията на загиналите.

Множество предимно млади хора, празнуващи в Сеул, попаднаха в капан и бяха смазани, след като тълпа навлязла в тясна уличка, предаде Асошиейтед прес. Загинали са 153 души, като сред тях има най-малко 22-ма чужденци от 13 държави. Още най-малко 150 души са получили наранявания.

Служители на спешната помощ и минувачи отчаяно са правили изкуствено дишане на хора, лежащи по улиците след блъсканицата в столичния квартал Итауон снощи. Чой Сон-бьом, началникът на сеулската пожарна служба, заяви, че броят на жертвите може да нарасне още повече и че 19 от ранените са в критично състояние.

Около 100 000 души са се били събрали в Итауон за най-големите празненства за Хелоуин на открито в страната от началото на пандемията. През последните месеци правителството на Южна Корея облекчи ограниченията, въведени заради COVID-19.

Все още не е ясно какво е накарало тълпата да се втурне по тясната, стръмна алея близо до хотел "Хамилтън" – едно от основните места за партита в Сеул. Един от оцелелите разказа, че много хора са паднали и са се съборили един друг "като домино", след като са били бутнати от други. По информация от сеулския вестник "Ханкьоре" оцелелият е казал, че е бил в капан около час и половина преди да бъде спасен. Някои хора викали "Помогнете ми!", а други не можели да си поемат дъх.

В интервю за новинарския канал "Уай Ти Ен" свидетел разказа, че е било шокиращо да види редици от тела близо до хотела. Той каза, че първоначално служителите на спешната помощ са били претоварени и минувачи е трябвало да правят изкуствено дишане на ранените, лежащи по улиците.

Началникът на пожарната служба заяви, че телата се изпращат в болници или в спортна зала, където роднините им ще могат да ги идентифицират. Той добави, че повечето от загиналите и ранените са на възраст около 20 години.

Повече от 800 служители на спешната помощ и полицаи от цялата страна, включително всички налични служители в Сеул, са били изпратени на място, за да лекуват ранените. Националната агенция за пожарна безопасност заяви, че служителите ѝ все още се опитват да определят точния брой на спешните пациенти.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол направи изявление, в което призова длъжностните лица да осигурят бързо лечение на ранените и да проверят безопасността на местата за провеждане на празника.

Това е най-смъртоносната подобна трагедия в историята на Южна Корея. През 2005 г. на поп концерт в град Сангджу в южната част на страната загинаха 11 души, а други около 60 бяха ранени.