Заради коронавируса: Българинът заряза бирата

Топ
14:15 - 02 Април 2020
1831
Заради коронавируса: Българинът заряза бирата

Българинът заряза бирата и изглежда набляга на по-тежките „дезинфектанти” по време на извънредното положение заради коронавируса. 20% директни загуби отчитат от Съюза на българските пивовари (СБП) от началото на извънредното положение досега, пише flagman.bg. Поради затворените заведения за обществено хранене интересът към бирата в страната изглежда е намалял драстично за отрицателно време и от бранша се притесняват, че загубите ще продължат да се увеличават. 

От СБП уточняват, че към притесненията им се добавя и фактът, че за периода от 13 март досега се отичита и сериозен спад на продажбите в магазинната мрежа. „Между 35 и 40% от заетите в пивоварния сектор работят директно или индиректно към сектора ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафетерия), който към момента не функционира изобщо. Но въпреки въздействието на кризата, основният приоритет на работодателите в пивоварния бранш е да запазят работната заетост и да минимизират отрицателните ефекти върху икономическите резултати”, отичтат в писмо до медиите от СБП.

От там допълват, че данните за страните от ЕС също показват тревожи тенденции за бирения сектор, където именно през заведенията, ресторантите и кафенетата се консумира повече от 1/3 от произвежданото пиво. Стойността на тези продажби представлява 65% от целия бирен пазар в ЕС и възлиза на 76.1 млрд. евро по последни данни. В европейските страни от продажбата на бира в ХоРеКа се осигуряват над 1.5 млн. работни места, а добавената стойност от тях се изчислява на 24.2 млрд евро и 13 млрд. евро постъпления от ДДС.

В България само добавената стойност на пивоварната индустрия възлиза на над 225 млн. евро годишно, а общо приходите към бюджета от продабите на бира са 168 млн.евро. От СБП отчитат още, че в производството на малц в страната са заети 2150 човека, а в свързаните сектори на доставчици и клиенти този брой набъбва до 32 500. 

„Според експерти, ако индустрията се върне на кризисните нива от 2014-2015 г., когато бе отчетен сериозен спад в продажбите, то загубите от сегашния спад в добавената стойност на сектора, биха били около 26%, а загубите в приходите за бюджета минусът ще е близо 15%”, разкриват от Съюза на българските пивовари.