Заради Тайван, Китай налага санкции на американски компании

Пекин винаги е наричал Тайван "неразделна част от територията си"

Свят
11:54 - 26 Октомври 2020
1188
Заради Тайван, Китай налага санкции на американски компании

Говорителят на китайския външен министър Жао Лиджиян заяви в понеделник, че Пекин ще наложи санкции на американски субекти, участващи в продажбите на оръжие за Тайван, съобщава "Спутник".

Той добави, че Lockheed Martin, Boeing Defense и Raytheon ще попаднат под китайските санкции.

Миналата седмица Агенцията за сътрудничество в областта на отбранителната сигурност, офисът на Пентагона, който контролира военната помощ на САЩ за други държави, обяви, че Държавният департамент е одобрил продажбата на ракети AGM-84H Standoff на стойност над 1 милиард долара и свързано оборудване на Тайван.

Коментирайки решението на САЩ, китайското външно министерство призова Съединените щати да отменят предложената сделка за оръжие, като добави, че Китай ще отговори в съответствие с развитието на ситуацията.

Пекин винаги е наричал Тайван "неразделна част от територията си" и е иска другите страни да се придържат към политиката "Един Китай".

Въпреки че Вашингтон не признава официално Тайван като независим държавен субект, придържайки се по-скоро към политиката "Един Китай", всъщност поддържа неформални отношения с острова, включително за доставки на оръжие, след прекъсване на дипломатическите отношения през 1979 г.